”Bättre att de skiljs än att de bråkar”

Jobbigt flytta mellan föräldrarna mitt i veckan, tycker dottern

RELATIONER

Vi har haft en lycklig skilsmässa, säger mamma Åsa och pappa Dick. Men vad säger deras barn?

Det här är These Sundevall Lekbergs syn på saken.

Foto: lars rosengren
”Måste ha kläder överallt” 10-åriga dottern These Sundevall Lekberg tycker det kan vara jobbigt att flytta mellan föräldrarna, och att vet var hon ska vara under julen.

These är 10 år och bor i dag varannan vecka hos mamma, varannan hos pappa.

­ Jag tycker att det fungerar bra. Ibland kan det vara jobbigt vid födelsedagar och jul, när jag inte vet var jag ska vara. Och ibland är det jobbigt när jag mitt i en vecka måste åka till den andra föräldern, för då måste jag ha kläder överallt.

Pratar ni i skolan om hur det är att ha skilda föräldrar?

­ Vi snackar inte så ofta om det. Jag tror att bland mina kompisar har hälften av föräldrarna skiljt sig. Vi pratar bara om det när någon förälder bor långt borta och de måste åka långt för att träffas.

När har du de första minnena från att dina föräldrar inte levde ihop?

­ Det var en gång när jag var tre-fyra år och jag var hemma hos mamma. Pappa skulle hämta mig och jag blev ledsen och ville inte åka. Jag ville vara med pappa, men jag blev ledsen i alla fall.

Om du fick bestämma själv, hur skulle det vara då?

­ Om jag skulle drömma så skulle mamma och pappa bo väldigt nära varandra eller bo tillsammans, utan att gifta sig igen, för det skulle vara konstigt.

Så du är inte ledsen över att de är skilda?

­ Nu känns det jättebra. Jag tycker det är helt okej att skilja sig för det är ju inte heller kul när föräldrarna bråkar. Då är det bättre att de skiljs och träffas ibland.

Anna Tibblin Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM