”Man ska inte inge falska förhoppningar”

Åsa och Dick hade en lycklig skilsmässa

RELATIONER

Sorg, smärta och bråk. Vanliga ingredienser i en skilsmässa. Men det behöver inte vara så. Den lyckliga skilsmässan finns. Det vittnar Dick Sundevall och Åsa Lekberg om.

Foto: lars rosengren
Den lyckliga skilsmässan Dick Sundevall, Åsa Lekberg och These Sundevall. Enligt Dick Sundevall går det att skiljas som vänner, men man ska vara tydlig med att det är en sorgeprocess för alla inblandade.

När journalisterna Dick Sundevall och Åsa Lekberg separerade 1995 var de varken bittra fiender eller ville förgöra varandra. Ovanligt kan kanske tyckas, och mycket riktigt, det blev en bok om den lyckliga skilsmässan, "Skiljas tillsammans". De har ett barn ihop, dottern These, som var två år när de skildes. Nu är hon 10 år. I dag lever de i nya relationer och These har tre halvsyskon.

Dick Sundevalls bästa tips för en lyckad skilsmässa där barn är inblandade är att vara så rak som möjligt.

­ Det är viktigt att förklara för barnen att båda föräldrarna fortfarande älskar dem lika mycket som förut, men att de vuxna har slutat älska varandra.

Man ska inte heller inge några falska förhoppningar om att mamma och pappa ska bli tillsammans igen, säger han.

Visar These en bra väg

Åsa Lekberg menar att genom skilsmässan har de visat These att hon i framtiden aldrig behöver vara kvar i en dålig relation.

­ Vi har visat henne en bra väg.

Varför lyckades ni med att skilja er lyckligt?

­ Dick och jag har en stark lojalitet. Vi är glada att vi träffades och att vi har These ihop. Ingen älskar These som vi gör. Sedan måste man komma ihåg att skilsmässor är en process. Det är ett arbete som hela tiden förändras, säger Åsa Lekberg.

Enligt henne ska föräldrarna inte heller vara rädda för att fatta små beslut i taget.

­ Bestäm bara första julen eller första midsommaren, ta ett par månader i taget och var inte rädda för att ändra er igen, säger Åsa Lekberg.

Något som också är viktigt att tänka på, enligt Dick Sundevall, är att undvika att prata skit om den andra parten.

­ Det slår bara tillbaka på skitsnackaren i sinom tid. När barnet fyller 17–18, så kommer han eller hon själv inse att det var lågt att snacka skit.

Anna Tibblin Hansson