Hjälmtvång för barn

RELATIONER

Regeringen föreslår att det från och med årsskiftet blir obligatoriskt för barn upp till 15 år att använda cykelhjälm när de cyklar eller skjutsas på cykel.

Foto: bibbi johansson
Nu vill regeringen införa hjälmtvång för barn under 15 år.

Den informatonen lämnade infrastrukturminister Ulrica Messing vid ett tal vid trafikutskottets internationella konferens om trafiksäkerhetsfrågor på måndagen.

Regeringens lagförslag kritiseras av trafikexperter för att det inte omfattar alla. De flesta som dör och skadas svårt i cykelolyckor är äldre personer. Men regeringen har ansett att det inte finns acceptans för en sådan lag, därför kommer lagen att omfatta alla barn upp till 15 år. Det är också den kategorin som redan nu är bäst på att använda cykelhjälm.

Kan dömas till böter

Ulrica Messing framhöll i sitt tal att barn är extra ömtåliga samtidigt som de har svårare än vuxna att göra riskbedömningar. Genom krav på cykelhjälm får barnen bättre förutsättningar att färdas säkert i trafiken.

Kravet på hjälm innefattar även den som åker i cykelkärra. Beslutet innebär också att en cyklist bär ansvar för att eventuella passagerare under 15 år använder cykelhjälm.

Den som bryter mot regeln och inte ser till att underårig passagerare bär cykelhjälm kan dömas till böter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM