Barn hyperaktiva av färgämne i läsk

300 treåringar i brittisk blindtest

Foto: niclas hammarström
RELATIONER

Färgämnen och konserveringsmedel i läsk, sylt och juice kan göra ditt barn hyperaktivt.

Det visar en brittisk undersökning på 300 barn, skriver Upsala Nya Tidning.

I den brittiska undersökningen, med 300 treåringar, fick varken föräldrar eller forskare veta när färgämnen eller konserveringsmedlet natriumbensoat var tillsatt i barnens dryck.

Föräldrar och forskare skrev under perioden en beteendedagbok.

Var mer hyperaktiva

Resultaten, som publicerats i facktidskriften ”Archives of diseases in childhood” visade att föräldrarna ansåg att treåringarna var betydligt mer ”hyperaktiva” under den tid de fått juice med än under tiden de fått juice utan konstgjorda tillsatser, enligt UNT.

Tillsatser av färgämnen och konserveringsmedel i livsmedel kan orsaka allergiska reaktioner – varför de också kan orsaka hyperaktivitet vet dock inte forskarna.

En tänkbar förklaring är att färgämnena direkt, och inte genom en allergisk reaktion, kan påverka kroppen att släppa ut mer av ämnet histamin. Histamin är det ämne som ger allergiska reaktioner som klåda, svullnad i slemhinnor och en rinnande näsa.

Ämnena var förbjudna – tillåtna i dag

I den brittiska studien ingick ämnena tartrazin, para-orange, azorubin och nykockin i juicen. Dessa färgämnen har tidigare varit förbjudna i Sverige, men är sedan slutet av 90-talet tillåtna och kan användas i de flesta livsmedel, uppger UNT.

aftonbladet.se , TT