Startsidan / Wendela / Familj

0–3 månader

Foto: andre de loisted

     Så ligger ditt barn hos dig för första gången, helt ofärdig och hjälplös. Nej, så illa är det inte. Förr trodde man att så gott som allt var outvecklat hos ett nyfött barn. Idag vet vi att det inte är så. Lukt, känsel och hörsel fungerar alldeles utmärkt och redan tio minuter efter förlossningen känner babyn igen sin förälders röst. Däremot är synen inte fullt utvecklad. Den nyfödda ser oskarpt – utom på 20-25 centimeters avstånd - och har svårt att fokusera blicken en längre tid. Men redan efter någon månad blir det lättare att fokusera och barnet sträcker gärna ut handen mot ansikten och färgglada föremål. Vid en månad är barnet mycket vaknare och nyfiken på sin omvärld. Babyn kanske till och med svarar lite när du pratar med honom eller henne.

Vid två månader börjar den grumligt djupblå ögonfärgen att klarna. Det blir tydligt vilken ögonfärg barnet kommer att få. Babyn börjar jollra och le medvetet. Gripreflexen avtar och ditt barn kan plötsligt släppa saker. Annars är favoritsysslan att gripa efter saker och tugga på dem. Under andra eller tredje månaden blir huvudet allt stadigare och barnet kan häva sig upp på armarna.

Vanliga frågor:

Är det normalt?

Som nybliven förälder är man ofta osäker på det mesta. Får barnet tillräcklig med mjölk? Hur ofta och länge ska babyn äta? Är det normalt att bajsa var femte dag? Bör babyn bäras i bärsele eller kan det ge ryggskador? Förvirringen är total. Var lugn – det mesta är normalt.

 

Klassiska problem:

Besöken

Trots att ni kanske hade bestämt er för att ta det lugnt med besöken den första tiden, blir de fler än man tänkt. Föräldrarna måste ju få komma. Och bästa väninnan. Och mormor. Och kollegorna. Och?plötsligt står man där och bakar sockerkaka och kokar kaffe istället för att vara själva och njuta av att vara en egen liten familj.

 

Amningen

För många funkar det perfekt. För andra blir det första perioden ett helvete. Amningen kommer inte igång, bröstvårtorna är såriga, pappan känner sig utanför, mamman tycker att hon är som en bunden mjölkko, barnet äter jättelite men i princip hela tiden, mjölken svämmar över och du luktar ständigt som ett surt kylskåp?det finns tusen skäl att bli vansinnig av amningen den första tiden.

 

Glädjeämnen:

Martina Haag: Man är så glad att bebisen har kommit ut! Och när den ler emot mig första gången.

Kent Härstedt: En härlig omställningsfas. Man går som i ett lyckorus.

 

Frustrationer:

Martina Haag: Alla idioter som säger att det där första leendet bara är magknip.

Kent Härstedt: Helt plötsligt finns det någon som tar väldigt mycket plats. Man förbereder sig och förbereder sig innan, men är ändå inte beredd när det väl händer.

Kändispanelen:

Martina Haag, 39 skådespelare och skribent. Mamma till Dino 8 månader, Lucia, 5 år och Jackson, 7 år.

 

Kent Härstedt, 38, riksdagsledamot och ordförande i Unicef. Pappa till Joel, 2 år.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet