Startsidan / Wendela / Familj

3-6 månader

Foto: photodisc

     Nu går barnet in i sin allra mest sociala period. Babyn blir allt bättre på att kommunicera. Småprat svaras med joller och leenden med svarsleenden. Ditt barn blir allt bättre på att uttrycka vad det känner genom grimaser, protestskrik eller mysljud.

Det barn knyter starka band till människor i omgivningen och brukar visa att det föredrar pappa, mamma eller storebror framför tillfälliga besökare. Nu kan barnet rulla från mage till rygg och tvärtom. Vid sex månader gör många en ansats till att krypa - de står på alla fyra och gungar fram och tillbaka.

Vid fyra månader börjar de flesta i Sverige att försiktigt introducera lite mat – ofta i form av grönsakspuréer. Första matningen brukar kännas otroligt högtidlig. Nu tar babyn första steget från nyfödd till en baby som äter riktig mat.

 

Vanliga frågor:

Sömn.

Varför sover barnet inte på nätterna? Ska vi sluta nattamma? Ska barnet sova i egen säng eller hos föräldrarna? Får man gå upp och vagga sitt barn till sömns eller skämmer man bort? Är femminutersmetoden en lämplig metod överhuvudtaget? Kommer jag att bli galen av sömnbrist? Sömnfrågorna är många och ofta av lätt desperat karaktär.

 

Klassiska problem:

Tremånadersruttnet.

Nu har gästerna slutat strömma in, pappan har i de flesta fall återgått till jobbet och rutinerna sitter. Den första förälskelseperioden har lagt sig. Då kommer tremånadersruttnet. Du grälar med partnern, börjar längta efter en kväll utan babyn och håller på att dö av leda. Lugn – det går över.

 

Doptjafs.

Döpa eller inte? Ha farfarsmors dopklänning eller den som svärmor vill virka? Ska babyn ha släktnamnet Clemens i andranamn och ska man döpa i kyrkan fast man inte tror på gud? Hur krystad är en namngivningsfest? För vissa är det enkelt. Andra tjafsar i veckor om dop.

 

Goda råd

Det är nu man börjar bli galen på alla goda råd som haglar. Farmödrar, svärfäder, flerbarnsfamiljen och singelpolaren –alla har något råd att komma med. Inte sällan är de helt motstridiga och bara irriterande. Stäng öronen och lägg på luren – annars måste ni byta uppfostringsmetod varje timme.

 

Glädjeämnen

Martina Haag: Man börjar få ordning på amning och vilken sida som är framtill på blöjan osv.

Kent Härstedt: Bebisen är inte så skör längre och börjar få mer personlighet. Man är tryggare som förälder.

 

Frustrationer

Martina Haag: Sömnbrist aaaargh

Kent Härstedt: All utrusning man måste ha med sig överallt. Man packar vagnen med kläder, blöjor, mat och hur mycket som helst.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet