Startsidan / Wendela / Familj

6-9 månader

Foto: photodisc

     Motoriken utvecklas i rask takt. Plötsligt kan barnet hasa eller krypa, sitta själv, stå med hjälp av vuxen och använda tummen i det så kallade pincettgreppet. Med pincettgreppet flyttar babyn föremål mellan händerna – fram och tillbaka, fram och tilbaka. Men favoritsysselsättningen är oftast att banka saker i bordet och golvet. Under den här perioden börjar de flesta trappa ned på amningen – eller sluta helt. Samtidigt börjar ditt barn bli förtjust i att äta själv – att plocka med bröd, russin eller kladda med bananbitar är jättekul.

Jollret utvecklas till långa ramsor och kan till och med låta som ord. Ofta känner ditt barn igen vardagliga ord som sova, mat, blöja eller sitt eget namn.

Vid åtta månader blir många barn skeptiska till främlingar och protesterar vilt när någon annan än de närmaste tar i henne eller honom, eller om föräldrarna lämnar går ut ur rummet. Under samma period kommer många in i en tid av orolig sömn. Efter att ha sovit hela natten kan ditt barn plötsligt vakna varje timme, drömma mardrömmar och krypa runt i sömnen. Förklaringen brukar vara att barnet är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Inte blir det bättre av att de första tänderna – vanligtvis framtänderna i underkäken -brukar komma vid dryga halvåret. För vissa går det smidigt. Andra får ont, snuva, diarré och feber i samband med tänderna.

 

Vanliga frågor: Allt som rör mat. Äter barnet rätt och tillräckligt mycket? Ska vi sluta amma? Är det okej att ha ett barn som enbart vill ha majspuré? Det är otroligt att vi i vårt välbärgade land oroar oss så mycket över våra barns förmåga att få i sig näring på rätt sätt.

 

Klassiska problem:

Vem ska få sova?

Det är vanligt med sömnproblem hos barn i den här åldern. Lika vanligt är det att föräldrarna grälar varje natt om vems tur det är att sova. Den som är hemma menar att det är dennes rättighet att få sova för att orka med barnet på dagen. Man pallar inte ha dygnet-runt-ansvar för den lilla gaphalsen. Den som jobbar hävdar att ingen orkar med en krävande arbetsdag efter en lika krävande vaknatt. Båda har lika rätt. Det är det som är så frustrerande och orättvist.

 

Familjebitterheten

Relationer förändras när barn kommer in i familjen. Förr brydde du dig inte om dina föräldrars slarvighet, svärfars orerande och svärmors pikar. Nu blir du galen på att din mamma aldrig frågar hur babyn mår, pappa har börjat prata babyspråk, svärfar anser sig vara expert på småbarn och svärmor byter kläder på din dotter barn utan att fråga om lov. Grattis – du har en familj. Se bara till att familjebitterheten inte smyger sig in mellan dig och din partner, i form av ständiga gräl om vems föräldrar som är knäppast.

 

Glädjeämnen

Martina Haag: Bebisen säger heeej! OCh ajajaj när jag brände mig på grillen. Och han ålar emot mig i världens fart när jag kommer hem.

Kent Härstedt: Man börjar umgås lite mer med andra och börjar göra mer saker. Barnet är nyfiken på andra.

 

Frustrationer

Martina Haag: SÖMNBRIST! Snart brister det något viktigt inne i huvudet om jag inte får sova.

Kent Härstedt: Barnet börjar krypa och man måste hela tiden vara alert och inte tappa fokus. Det var lite enklare när han bara låg stilla under ett parasoll.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet