Startsidan / Wendela / Familj

9-12 månader

Foto: Katrin JAKOBSEN

     Runt ett år är barnets självförtroende på topp. Babyn tror att han eller hon äger världen och roar resten av familjen med att göra miner, låta som en hund och applådera åt sina egna färdigheter. Vid den här tiden har barnet blivit allt säkrare på att sitta, hålla balansen och ta emot sig om det faller. Att dra sig upp till stående har blivit en kul sysselsättning och runt ett år är det många barn som tar sitt första steg. Klart att man blir kaxig då.

Vid den här tiden räknar språkforskare med att barnet kan förstå 70-90 ord och även om ditt barn kanske bara säger något enstaka ord (eller inget alls) brukar det vara bra på att uttrycka vad det vill genom att peka och låta. Barnet sätter sig vid ytterdörren om det vill ut eller pekar på kexpaketet och ylar när det vill ha kex. Först nu börjar ditt barn på riktigt att fastna för leksaker, ofta finns det några favoriter som ständigt åker fram. Babyn leker med klossar, släpar omkring nallen och vill gärna titta i pekboken.

 

Vanliga frågor:

Utvecklingsfrågor. Varför säger hon inget? Antons dotter kan redan fyra ord. Borde han inte ha börjat krypa vid det här laget? Alla andra barn på öppna förskolan kan stå själva – är det något fel på min baby?

 

Klassiska problem:

Babyfrustration

Babyn förstår, men kan inte prata. Kan dra sig upp till stående, men inte gå. Många barn blir väldigt frustrerande under den här perioden och vill, vill, vill så mycket mer. Det är jobbigt för alla. För trots att ditt barn förstår vad du säger funkar det inte att komma med snusförnuftig logik: ”Ta det lugnt, om ett par månader har det löst sig!”. Det är lika meningslöst som att försöka skynda på barnets utveckling.

 

Glädjeämnen

Martina Haag: Bebisen börjar resa sig upp och säger mamamam. Och börjar äntligen få lite ordning på när det är natt och alla ska sova och när det är dag och bebisar ska vara vakna.

Kent Härstedt: Papparollen blev tydligare och det kändes väldigt bra.

 

Frustrationer

Martina Haag: Har det redan gått ett år? Är bebisperioden redan över?

Kent Härstedt: Tidsbristen. Man försöker hitta tid tillsammans som man inte har.

 

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet