"Den största kärleken"

Bolibompas Sara Edwardsson om det första året med dottern Irmeli

RELATIONER

Att få barn är att uppleva den största förälskelsen. Men det är också att inte få sova en hel natt på över ett år.

Det har Sara Edwardsson fått erfara. Bolibompa- programledaren har nyss börjat jobba, efter att ha varit hemma med dottern Irmeli, 14 månader.

Foto: Stefan Mattsson
Före. Nu har det gått ett år – i sömnlöshetens tecken. Nu får Sara Edwardsson sova hela nätterna, med hjälp av öronproppar.

Det har inte blivit en hel natts sömn under tiden som mamma. Sara Edwardsson har blivit väckt flera gånger varje natt sedan mars 2003 då dottern Irmeli föddes.

– Men nu börjar det bli bättre, säger hon. Nu sover jag i vardagsrummet, med öronproppar, och pappan får stoppa om henne när hon vaknar.

Sara tror att Irmeli kan sova bättre om hon inte blir störd av henne i rummet, eftersom Irmeli fortfarande vill amma på nätterna.

– Det är ett stort problem, och vi försöker vänja henne av med det nu, säger hon.

De har försökt alla möjliga metoder att få Irmeli att sova bättre – alla metoder utom "skrik-metoden" – men det är först nu det börjar ljusna.

– Nu vaknar hon färre och färre gånger. När hon vaknar och gnyr på natten så vaknar inte han lika lätt och går upp som jag gjorde, och då somnar hon om.

En ny bekantskap varje vecka

Att ha en liten dotter hemma, är som att hela tiden lära känna en ny person. Det är nya saker mer eller mindre varje dag, säger Sara. Och det är ett av de starkaste intrycken, när hon summerar det första året – att det är så intensivt.

– Man lär känna en ny person hela tiden, hon utvecklas ju så snabbt. Man kan aldrig riktigt förstå sig på henne. Det kan vara på ett sätt ena veckan, och två veckor senare är hon en helt ny tjej. Det är väldigt starkt.

Hårt arbete

Hon blev också överraskad över allt slit som följde med mamma-rollen.

– Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi förstå att det skulle vara så jobbigt att ha barn, säger hon. Att aldrig få vila i tanken en sekund var väldigt arbetsamt. Och allt slit och släp – alla grejer som ska med överallt..!

Hon har tidigare vant sig vid att slita ont på jobbet, med arbetsdagar som ibland varade 13 timmar. Men det är ingenting i jämförelse, säger hon idag.

– Nu känns det som rena semestern att vara tillbaka på jobbet.

Den största kärleken

Att ha barn är, trots sömnlösa nätter, är enligt Sara Edwardsson, att uppleva den största kärleken.

– Det är ju en sådan kärlek som bara växer och blir större.

Detta händer i barnets ålder:

Karin Klarström