”Hela världen bytte skepnad”

”Bolibompas” Sara Edwardsson om att hålla dottern Irmeli för första gången

RELATIONER

När Sara Edwardsson – som vi känner som programledare i "Bolibompa" – höll dottern Irmeli i famnen för första gången var det som om världen bytte skepnad. Allt som tidigare hänt i livet betydde plötsligt ingenting, i jämförelse.

Det berättar hon i en chatt med Aftonbladets läsare. Här kan du läsa hela chatten.

Sara Edwardsson säger: Hej! Nu sitter jag här med en kopp kaffe och är redo att svara på era frågor! Sara

Nilla säger: Hej Sara. Vad är det häftigaste med att ha barn – och vilken är den största "chocken"? ps. när kommer du tillbaka i rutan?

Sara Edwardsson säger: Hej Nilla! Det häftigaste är den stora kärleken, att vara som stormförälskad varje dag. Jag kommer tillbaka i rutan i en ny skepnad våren 2005....skriver manus just nu.

Amelia säger: Sara! Ska Irmeli få något syskon snart?

Sara Edwardsson säger: Njaaaa.....snart är väl å ta i. Men syskon ska hon verkligen få en vacker dag. Det är det vackraste man kan ge ett barn tycker jag. Men jag är ju frilansare och vill gärna komma tillbaka och jobba et år först eller så...

Benjamins mamma säger: Hej! Vad är din och Irmelis favoritlek?

Sara Edwardsson säger: Vi brukar sjunga mycket tillsammans, roliga ramsor med rörelser som hon lärt sig. Och så älskar hon att leka koja...krypa in under en filt och mysa.

Ingela säger: Ska Irmeli gå på dagis el. dagmamma..

Sara Edwardsson säger: Vi sitter just nu och väntar på att få dagisplats till hösten. Håll tummarna...för det verkar lite tjockt med barn här på söder i Stockholm.

malin säger: hej, vad är det jobbigaste under första året?

Sara Edwardsson säger: Jag tycker det jobbigaste har varit att inte få sova. Hon är en liten nattuggla som vaknar 3-10 gånger varje natt. Nu sover jag i vardagsrummet för att se om det blir bättre, och pappan får ta omsövningarna. Det har också varit jobbigt att släpa vagnen upp och ner i en för trång hiss. Vi får inte ha vagnen i trappuppgången. Nån som vill sälja ett radhus till mig ;-) ?

Cissi säger: Hej Sara. När kommer du tilbaka i rutan? Hur tror du man bäst är ett bra föredöme för sitt barn? Har du ändrat något i ditt liv för att det inte "passar sig" när man är mamma?

Sara Edwardsson säger: Jag tror man är ett bra föredöme om man är "trevlig" mot sitt barn, att respektera henne som en egen individ som är värd allt. Då tror jag att hon lär sig att respektera andra och att känna sig betydelsefull. Jag har ändrat en hel del efter att Irmeli kom. Man får hitta andra sätt att umgås med vänner, sätt som passar henne. Ta trevliga turer till lekparken istället för krogen osv...

Johanna säger: Hur bestämde ni er för namnet Irmeli? Vart kommer det ifrån? Det är ju ganska ovanligt.

Sara Edwardsson säger: Jag hittade namnet i en tidning...letade faktiskt bland dödsannonserna.....eeeehhh....jo det är sant, ville hitta ett gammalt namn och inte ett som alla heter nu förtiden. Har fått reda på att namnet är ett gammalt nordiskt namn. Lite vanligare i Finland.

Camilla säger: Hade du någon form av depression under det första året och vad gjorde du i så fall åt det?

Sara Edwardsson säger: Hej! Nej, inga depressioner trots sömnbrist och det faktum att jag förlorade mitt jobb. Jag har väl haft tur. Däremot har jag fortsatt att arbeta med roliga saker under året, saker som Irmeli kunnat vara med på. Vi har tex spelat in en barnskiva med Vilda Baciller som hon varit med på. Och turnerat i hela Sverige. Jag tror att det gjort att jag "klarat mig" bra, för jag har fortsatt göra saker "för mig själv".

Milla säger: hej ..hur känns de att vara en "kändismamma" är de någon skillnad tror du? gulligt namn föresten ..

Sara Edwardsson säger: Det är nog ingen större skillnad att vara kändismamma. Det enda som är lite struligt är om jag befinner mig på ett ställe med mycket barn som alla vill prata med mig och krama min bebis... då känns det lite jobbigt ibland.

Megan säger: Sara! Har mamma rollen varit som du hade tänkt dig?

Sara Edwardsson säger: Både ja och nej. Jag kunde aldrig föreställa mig hur mycket arbete det är att ha barn. Och det är fantastiskt hur snabbt hon utvecklas. Hon är ju liksom en ny person att lära känna varje vecka...

Annika säger: Hej! Jag ska ha barn i september och är så nervös inför förlossningen, hur upplevde du din?

Sara Edwardsson säger: Grattis! Jag förstår att du är nervös. Man kan ju aldrig förbereda sig inför något så stort som man aldrig varit med om. Min förlossning var ett 30-timmars helsike. Jag ska inte ljuga och säga att det inte var förfärligt. Men samtidigt det MEST UNDERBARA jag någons varit med om. När hon låg, varm och blöt på min mage och letade efter tutte så var all smärta som bortblåst och det var värt allt. Det kommer att gå bra! Det blir en underbar upplevelse det vill jag lova!

Jessica säger: Hej! går det att beskriva hur det känns att hålla sitt barn i famnen för första gången?

Sara Edwardsson säger: Lättnad att förlossningen och graviditeten var över. Som om världen bytt skepnad totalt och allt man hittills varit med om inte betyder någonting. Den lilla är varm och kladdig och vill gosa in sig i din famn. Ni tillhör varandra och det är det största man någonsin får uppleva.

Cissi säger: Mådde du dåligt under graviditeten? har du nåt tips för hur man kan må bättre? hade du nån metod?

Sara Edwardsson säger: Jag mådde inte illa, spydde bara en gång. Däremot hade jag mycket besvärande sammandragningar de sista 5 månaderna, och förfärlig foglossning. Det var skönt med bäckenbälte...men inte så tjusigt. Jag gick på sjukgympa och fick TNS, men det tyckte jag inte hjälpte så mycket. Jag passade på att sträckläsa massa trevliga böcker när jag var som mest orörlig.

säger: Hur fyller man ut ensamma långa lediga mammadagar. Har du några tips på vad man kan hitta på med sitt barn? Jonna

Sara Edwardsson säger: Min mammadagar var aldrig ensamma! Pga en underbar mammagrupp som jag fick genom BVC. Det fanns alltid någon att ringa för en tur till parken med picknick eller ett café. Sen när barnen blev lite större träffades vi ofta hemma hos varandra så de fick kräla omkring och leka. Bra tips är att hitta en babysång-grupp, kyrkorna brykar ordna sånt. Det är trevligt för bäbisen och nyttigt att lära sig roliga barnvisor. Men det bästa tipset är nog att hitta andra mmalediga och hänga tillsammans och prata prata prata om barnen. Ens andra kompisar utan barn kanske inte är lika intresserade...

Emma säger: Sara! Har du ändrats som person efter att du har blivit mamma?

Sara Edwardsson säger: Jag har blivit otroligt effektiv. Jag började jobba för 3 veckor sedan och jag får lika mycket gjort på två timmar som jag tidigare fick under en dag! Och så har jag fått en helt ny respekt för familjelivet, barn och alla fantastiska föräldrar. Förut kunde jag surna till om jag inte fick sova mina 9 timmar... ha ha, nu vet jag att jag klarar mig helt OK, bara jag får 6 timmar....eller åtminstone 2+3+3...

Ronja säger: Hejsan Sara! Hur firade ni hennes 1:års dag?

Sara Edwardsson säger: OOOOOO, det var så kul att fixa kalas!!! Först hade vi ett med mammgruppen och sen ett med familjen. Med fiskdamm, tårta och björnen sover och rubbet.

Kajsa säger: hejsan! hur är det egentligen att vara mamma - är man ständigt skräckslagen för att nåt ska hända ens lilla barn? hur lär man sig koppla av?

Sara Edwardsson säger: Bra fråga! Jag undrar också när man ska kunna koppla av..förmodligen aldrig. men jag tycker det hände något drastiskt nu vid ettårsåldern, det känns plötsligt helt oK att vara borta från henne på dagarna när jag jobbar, och det känns tryggt med barnvakt. Något som skulle varit en omöjlighet bara för några månader sedan. Så man blir nog coolare med tiden.

Johanna undrar: Vill du att ditt barn ska växa upp i en storstad som stockholm och hur ser du isåfall på det? säger:

Sara Edwardsson säger: Hej! Jag är själv från en mindre stad och uppvuxen i ett kedjehusområde, barnvänligt och lugnt. Så automatiskt vill jag helst att Irmeli får samma uppväxt... Just nu bor vi i en tvåa mitt i stan och vi letar efter annat boende utanför stan. Man vill ju gärna att hon ska få lära sig cykla och kunna gå själv till kompisar om några år. Så vi får se om vi hittar något radhus utanför stan ...

Sara Edwardsson säger: Nu stänger chatten, det var supertrevligt att få prata med er,tack för alla frågor. Håll utkik efter världens bästa barnskiva: "En gång till- Vild Bacill", som jag spelat in med Vilda Baciller, är ute nu! Kram! Lycka till mied era små!