Tandläkarförbundet: ”Förbjud läsk i skolan”

Fluortanter, borstningslektioner och läskförbud ska rädda ungdomars tänder

RELATIONER

Sveriges tandläkare vill bannlysa läsk helt och hållet från skolorna.

Många av barnen de behandlar har allvarliga frätskador på tänderna.

Det beror på att de dricker alldeles för mycket läsk under dagarna, ansert tandläkarförbundet.

Elevkaféerna säljer läsk men Sveriges Tandläkarförbund vill ha förbud för all läskedrycksförtäring på skolornas områden.

"Mellan 10 och 40 procent av barnen och ungdomarna får svårlagade frätskador på tänderna orsakade av den syra som finns i läskedrycker och juicer."

Citatet är hämtat ur en dabattartikel i Dagens Nyheter. Det syftar på en internationell avhandling vars slutsatser får stöd i en ny svensk avhandling, enligt artikeln.

"Förödande för barnens munnar"

Det som skadar tänderna i läsk är alltså inte enbart socker, känt för att vara rikt på tandtroll, utan kanske framförallt syra. Både citronsyra och fosforsyra finns till exempel i läsk, enligt artiklen i DN.

"Förbjud läskautomater och godisförsäljning på skolorna! Det borde vara lika förbjudet som vin- och spritförsäljning."

Så skriver debattartikelns författare, Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Han kopplar ihop tandstatus och fema, som också konsumtionen av läsk befrämjar.

Överviktiga har mindre salivutsöndring, skriver han, vilket leder till fler hål och i förlängningen kan det också orsaka inflammation i tandköttet.

Angeles Bermudez-Svankvist är vd för Folktandvården i Stockholms län, som har stor erfarenhet av att sköta barns och ungdomars tänder.

Hon stöder förslaget om läskförbud i skolan.

- Ja, det gör jag. Om ungdomarna i skolan bara köpte en läsk vid lunchen och sen borstade tänderna vore det väl bra, men när det finns läsk i skolautomaterna dricker de den kontinuerligt, säger hon till aftonbladet.se.

- I vissa områden kan det vara förödande för barnens munnar.

Fluortanten tillbaka

Angeles Bermudez-Svankvist berättar att det finns mycket okunskap om tandborstning i vissa delar av Stockholms län. Det är inte längre självklart att man vet hur man ska borsta tänderna.

- Vi har dragit igång ett program för förebyggande vård nu. Det finns faktiskt barn som inte har någon tandborste. Så nu ska barnen åter få lära sig borsta tänderna hos oss och när de går hem ska de ha en tandborste med sig.

Hon säger om att det är ett samhällsekonomiskt problem när barn och ungdomar får förstörda tänder, eftersom det är skattemedel som betalar för deras tandvård upp till och med det år de är 18.

Förutom den nya borstningskampanjen kommer annan nygammal tandvårdigen:

- I höst kommer vi att komplettera med "fluortanten" som kommer tillbaka i vissa områden.

Simone Söderhjelm