”Klart vi vill flytta ihop - men inte än”

36-åriga Felicia Kreuger har fyra barn och hennes särbo har fyra

RELATIONER

Det började med att Felicia Kreuger läste en artikel om skådespelaren Pontus Gustavsson (Björne i barnprogrammet Björnes magasin).

Hon tog kontakt, de blev kära och nu, två och ett halvt år senare, är de fortfarande ett par – men för barnens skull flyttar de inte ihop.

Foto: sara ringström
Van vid storfamiljen. Felicia Kreuger har livslång erfarenhet av storfamiljer. Hon har själv fyra barn, och växte upp med sju syskon. Här med dottern Alice.

Felicia tvekade aldrig att ge sig in i en ny relation med en man som, precis som hon själv, varit gift flera gånger tidigare. Tvärtom.

– Med Pontus tänkte jag: ”Vad skönt, han har stor erfarenhet och förstår verkligen hur det är.” Vi vuxna har ett jätteansvar, det är många människor som måste tas hänsyn till. Man kan inte skapa en nära relation till fyra nya barn och sedan bryta upp hux flux, säger Felicia.

Väntar med att flytta ihop

Hon och Pontus bor i varsin lägenhet men känner att de lever i ”ett slags familj”. Varannan vecka är de helt barnfria. Övriga veckor hjälps de åt för att få vardagen och fritiden att flyta på så smidigt som möjligt ("Pontus hämtar ibland mina barn från skolan"). Då och då kan de fantisera om hur det skulle vara att leva tillsammans "på riktigt".

– Det är klart att vi vill bo ihop längre fram. Men det får inte gå för snabbt. De äldre barnen behöver sitt utrymme och alla måste få tid att lära känna varandra ordentligt. Och våra stora barn Lucas och Sigrid – som går i samma klass – får gärna flytta hemifrån först. Det skulle kännas lite konstigt annars.

Dotter till Anna Wahlgren

Felicia trivs bra med storfamiljslivet. Hon är dotter till Anna Wahlgren (författare till ”Barnaboken”) och har själv vuxit upp med sju syskon som delar på fyra pappor. Men ibland kan hon bli avundsjuk på människor som bor ”ensamma i ettor med kokvrå”.

– Jag fick mitt första barn när jag var 18 år och bodde hemma. Jag har aldrig levt ensam, utan barn, och bara tagit hänsyn till mig själv. Men det jobbigaste med att leva i en stor familj är också det bästa: det händer saker hela tiden och pågår alltid en diskussion någonstans, säger Felicia.

Läs också:

Nneka Amu