Så fixar Sofia att ha tre barn

– med tre olika män

Foto: BÖRJE THURESSON
Kärlek. Att få barn är det häftigaste man kan uppleva, säger Sofia Wistam.
RELATIONER

– Det tär på en 38-åring att aldrig få en hel natts sömn. Men de där små söta ögonen som tittar på en mitt i natten... det är den stora kärleken, säger Sofia Wistam om sitt tredje barn — sju veckor gamla Texas.

Foto: BÖRJE THURESSON
- Jag är helt säkert en bättre mamma när jag får jobba, säger Sofia.

Lille Texas sover tryggt i sin limegröna vagn medan mamma görs i ordning inför fotograferingen. Sofia är lite trött men på glatt humör.

Texas är hennes och maken Magnus första gemensamma barn. Hon har sedan tidigare dottern Sindy, 4, med börsmäklaren Anders Rahm, och sonen Kid, 12, med artisten Orup. Att skaffa ett tredje barn med en tredje man kändes självklart från första stund, säger hon.

– Jag är väldigt romantisk och tänker sällan rationellt. Magnus är mitt livs kärlek. Att få barn är det häftigaste man kan vara med om och jag vill att han ska få uppleva det. Däremot var jag inte lika sugen på att vara gravid och jättestor i nio månader och gå igenom ytterligare en smärtsam förlossning. Men det som jag och Magnus har nu är värt alltihop.

Varannan vecka

Kid och Sindy bor hos henne och Magnus varannan vecka. Men när hon är bortrest på jobb får Orup ta sonen Kid och när Orup är på turné måste Sofia ha Kid hela tiden. På samma sätt hjälps hon och Anders åt med dottern Sindy.

– Vi försöker jobba fram ett schema som funkar, det brukar lösa sig rätt bra, säger Sofia.

Hon har en bra relation till båda ex-makarna. Alla tre bor i samma område på Lidingö. Nyligen köpte Orup och hans fru Pernilla ett hus på Gotland, två kilometer från Sofias och Magnus lantställe.

– Mina ex-män är helt olika mig. De har nästan tagit mammarollen. Orup är noggrann med Kids tider och kläder. Och Anders är väldigt försiktig och ordentlig med Sindy. Själv tar jag saker som de kommer och skickar iväg barnen på cykel innan de ens kan cykla. Jag tror att Magnus kommer att bli ”mamman” han också. Han är lugn, trygg och stark, säger Sofia.

– Orup och Anders är viktiga i mitt liv – som vänner och inte minst som pappor till mina barn. Vi har aldrig bråkat om vare sig pengar, bostad eller möbler.

Vad tycker Magnus om att du står dina ex-män så nära?

– Han har inga som helst problem med det, det är helt avdramatiserat.

Ingen ältare

Sofia beskriver sig själv som rastlös, intensiv och temperamentsfull, hon lever i stunden och oroar sig inte i förväg. Ordet ”krångligt” finns inte när hon berättar om livet efter skilsmässorna. Och hon har aldrig varit mycket för att älta saker.

– Det är klart att jag som liten inte planerade att skaffa barn med tre olika män. Men jag har haft jättekul, rest, träffat roliga människor och inte behövt kompromissa med karriär och barn. Visst, priset har kanske varit att det i slutändan inte gick att kombinera allt. Men om jag inte separerat från mina tidigare män hade jag aldrig träffat Magnus och han är den jag vill leva med.

Kommer Kid och Sindy överens med Magnus?

– Ja, de gillar Magnus jättemycket. Hans gemenskap med dem blir på något sätt mer naturlig nu när Texas finns. Efter att förhållandet med Sindys pappa tagit slut frågade Kid vem som var min nya kille. ”Jag har ingen kille, jag är ensam nu”, svarade jag. Då sa Kid: ”Du kan väl inte vara singel mamma, är du galen!” För honom är det väldigt viktigt att man är tillsammans med någon. Sindy är ganska mammig och kan visa svartsjuka. Inte mot Texas, men när Magnus får för mycket uppmärksamhet av mig. Då signalerar hon tydligt: ”Det är MIN mamma”, säger Sofia.

Dåligt samvete

Liksom de flesta andra småbarnsföräldrar plågas hon ofta av dåligt samvete. Framför allt när det gäller tid med barnen. De veckor hon har tre barn är det som ”att ha en cirkus boende hos sig”. En ska ha hjälp med kläderna, en har problem med hur håret ska ligga och en ska ammas – NU.

– Men Kid är samtidigt en otrolig hjälp. Han är supermysig, vågar visa och prata känslor. I början var han lite skeptisk till att få en lillebror eftersom han har så många småsyskon. Nu är det första han säger när han vaknar på morgonen ”Får jag hålla Texas?” Cindy tycker att hon har fått en docka som hon kan leka med och är fortfarande lite för hårdhänt för att jag ska släppa henne ur sikte med Texas.

Ofta borta

Sofia är sällan hemma en hel dag och vardagen fylls oftast av oplanerade aktiviteter. Hon gillar att leva så, spontant och förutsättningslöst. Men vissa saker i livet är heliga, som godnattstunderna med Kid och Sindy.

– Det blir mycket kvalitetstid just då, innan de somnar. Jag hinner locka ur dem om det är något som inte är bra och vi kan i lugn och ro summera dagen tillsammans. Det är superviktigt, säger Sofia.

Just nu är Sofia mammaledig men i augusti drar inspelningarna i gång av TV 3:s nya tävlingsinredningsprogram ”The Block” (den australiensiska titeln, reds. anmärkning) som hon ska vara programledare för.

Hon älskar sitt jobb och säger att hon skulle ha svårt att vara mammaledig en längre period.

– Det ideala för mig är att jobba och ha med mig barnen. Kid och Sindy har hela livet varit med på olika inspelningar hit och dit. Jag tror inte att de har lidit av det. Det har gjort dem sociala, artiga och orädda. Men vi får väl se vad deras psykologer säger om detta i framtiden, säger Sofia och skrattar.

Sofia Wistam

6 fördelar med livet i storfamilj

6 nackdelar med livet i storfamilj

Läs också:

Nneka Amu