”Morsor är också oersättliga”

Terri Herrera listar de 6 vanligaste skitskälen till att inte vara pappaledig

RELATIONER

Snart är ”Uppdrag: Pappa” här. Ett skön motvikt till all urskillningslös moderskapskult och de grabbiga pappaböckerna som intygar att det är manligt att köra barnvagn (fel- det är bara tråkigt, men praktiskt). Boken gör mig glad. Här har vi farsorna som kräver att vara mer än lekfarbröder och mammornas assistenter.

Jag var precis på väg att ge upp. Jag vet inte hur många par jag träffat som berättar att de absolut är för delad föräldraledighet. Det är bara det att Marcus just nu sitter mitt i ett projekt som han inte kan gå ifrån. Eller att Tomas behöver avsluta sina studier. Och så måste Patrik vara extra mycket på jobbet just i år, eftersom två kollegor är halvtidssjukskrivna. Men i annat fall hade de naturligtvis varit hemma halva tiden.

Ha, ha, ha. Vilket skämt. Välkommen till världen! Det är ALLTID mycket på jobbet. Det perfekta läget kommer inte att dyka upp.

Lura inte er själva: det handlar enbart om motivation. Jag var också projektledare mitt uppe i ett projekt när jag fick barn. Det var bara att lämna över till någon annan. Morsor är också chefer, egenföretagare, studenter, oersättliga på tusen sätt. Men de lyckas alltid välja bort oersättligheten. Det handlar om att prioritera: barn eller jobb.

Min nya hjälte är radioproducenten Augustin Erba, som berättar i Uppdrag: Pappa hur han försökte ta banklån för att kunna vara hemma riktigt länge med sonen Erik. ”Inte en chans att jag skulle sitta på ett kontor och fantisera om tennismatcher mot en trettonåring i en avlägsen och oviss framtid. /.../ Det var nuet som gällde.” Lyssna och lär, slapptaskar!

Mig lurar ni inte grabbar:

- De sex vanligaste skitskälen till att inte vara hemma:

1. Det är mycket på jobbet just nu.

En fantastisk anledning att vara hemma.

2. Jag tjänar mer än Marie, så vi förlorar pengar på det.

Det är bara att inse, barn är en dålig affär.

3. Jag tjänar mindre än Marie, så vi förlorar pengar på det.

Som sagt, det finns alltid ursäkter att inte vara hemma.

4. Jag tar inte pappaledigt, men jag tänkte jobba hemifrån lite mer. Då blir jag ändå närvarande.

Försök mejla och skriva PM med ett barn i knät. Lycka till!

5. Jag tar inte ut någon föräldraledighet, men extra lång semester, samtidigt som Marie är hemma. Det blir nästan samma sak.

I alla fall för Marie, som troligtvis fortsätter att ta huvudansvaret för barnet.

6. Jag väntar några år. Just nu tror jag inte att jag får ut så mycket av det. Det är bara "mamma, mamma, mamma" för hela slanten.

Jag skulle också ropa på mamma om jag hade en så blåst pappa som du.

Veckans bajsblöja:

Veckans godispåse: