Bebisar föredrar vackra ansikten

- men viktigast är mammas nuna

RELATIONER

Skönheten ligger inte i betraktarens öga.

Istället har vi en medfödd uppfattning om hur ett vackert ansikte ser ut.

Det hävdar i alla fall en brittisk forskare vid universitetet i Exeter.

Foto: AP
Lille Presley Walker Gerber har tur - hans mamma är fd supermodellen Cindy Crawford, ett skönt ansikte att vila sin suddiga spädbarnsblick på. Till vänster pappa Randy Gerber.

En nyfödd bebis föredrar ett vackert ansikte framför ett fult. Den slutsatsen drar dr. Alan Slater, som är psykolog, efter att ha visat upp bilder parvis, en på en vacker människa och en på en mindre vacker människa, för nyfödda barn. Bebisarna, som var mellan några timmar gamla och upp till två dagar, ägnade 80 procent av titt-tiden till det vackra ansiktet — trots att nyfödda barn har en rätt begränsad syn. Dessa medfödda preferenser, menar forskaren, hjälper de nyfödda att begripa den värld de just fötts in i.

— Av undersökningen drar vi slutsatsen att vi är födda med en mycket god uppfattning om hur människans ansikte ser ut. Det hjälper barnet att urskilja bekanta ansikten, i första hand mammans, och att orientera sig i tillvaron, säger dr Slater till BBC News.

— Inom femton timmar efter födseln kan barnet urskilja sin mammas ansikte från andra kvinnors, tillägger dr Slater.

Nyfödda gillar Vivaldi

Dr Slater har också undersökt huruvida nyfödda barn har några musikaliska preferenser. Så länge de små liven tittade på en röd rand spelades musik, när de tittade bort tystnade musiken.

— De gillade när vi spelade Vivaldis "De fyra årstiderna". Men när vi spelade samma stycke baklänges så verkade de inte gilla det lika mycket, kommenterar dr Slater.

Vi verkar alltså vara födda med någon slags musikalisk överlevnadsinstinkt.

Anna Andersson