”Barn är livets delikatess”

RELATIONER

Sedan hustrun dog är "Dogge" León ensam med dottern

För några år sen var det texter om sex, droger och elaka snutar som gällde.

I dag rappar Dogge om blöjor och har just blivit ensam förälder till sin tvååriga dotter.

Foto: Pelle Asplund/Vi föräldrar
”Precis som de flesta andra föräldrar har jag en evig ångest att inte räcka till”, säger ”Dogge” León.

Bianca Isabel León har känsla för dramatik. Hon föddes med ett KAABOOM i Dogges säng. Hela förlossningen gick på fjorton minuter och föräldrarna hann aldrig till sjukhuset. Några veckor senare drabbades Bianca av kolik och skrek i flera månader. Från att ha varit stolt pappa förvandlades Dogge till levande död. Klumpig och töntig, mest i vägen. Därför blev lyckan extra stor när dotterns första ord var "pappa". Sedan har allt gått lätt- are med papparollen.

- Jag har fått offra mycket, säger Dogge. Men efteråt har jag fått otroligt mycket tillbaka. Barn är livets delikatess. Idag är det jätteroligt.

Var du pappaledig?

- Självklart! Det var en härlig tid. Jag var hemma med Bianca och fick 3 000 spänn i månaden av staten. Jag tycker vi bor i ett fantastiskt land som ger oss såna möjligheter. Det är viktigt att vi män är hemma medan kvinnorna gör karriär.

Du, Petter och Ken Ring har alla blivit pappor under de senaste åren. Är det ett problem eller en tillgång att ni i dag rappar om blöjor och barn?

- Det är bara bra. Barn är en fantastisk källa till inspiration. Jag tycker det har blivit lättare att skriva sen jag fick min dotter.

Idag är Dogge ensam ansvarig för dottern. Hustrun Leonida León avled i cancer den första augusti i år. Dogge vill ännu inte prata om sin fru.

-Det är för känsligt, säger han.

Leonidas svåra sjukdom var hemlig för alla utom de närmaste. Utåt sett fortsatte Dogge som vanligt. Under sommaren har han rappat i "Allsång på Skansen" och The Latin Kings gjorde en bejublad turné som förband åt Gyllene Tider.

Hur har du fått allt att gå ihop?

-Vi har stora familjer som har hjälpt till att passa Bianca, så det har inte varit några problem.

”Dogge” förlöste sin dotter hemma

Utdraget är hämtat från ”Uppdrag: Pappa”.

Terri Eriksson ([email protected])