”Det finns föräldrar som borde ha stryk”

Svenska pappor har fått en ny bibel - antologin ”Uppdrag: pappa”, där 13 kända män skriver om livet med barn. En av dem är programledaren Olle Palmlöf. Han gillar barn, men avskyr folk som bara pratar om barn.

RELATIONER

Trebarnspappan Olle Palmlöf föredrar fester framför pappagrupper.

- Även om man har barn kan man fortsätta sitt gamla liv, om än i mindre skala, säger han.

Foto: Foto: MARIA ÖSTLIN
"Mammor i grupp som bara pratar om barn tycker jag är hemskt, förskräckligt", säger programledaren och trebarnspappa Olle Palmlöf.

Programledaren Olle Palmlöf är inte imponerad av gamla kompisar som låter sig uppslukas av familjelivet när de får barn.

- Jag vet inte varför det är så, säger han. Men många blir så bekväma och tråkiga när de får barn. Det blir så mycket antingen eller. Jag tycker det kan få vara både och.

För Olle och hans sambo har det varit viktigt att fortsätta ha ett liv vid sidan av barnen.

- Självklart måste man välja mer och värdera tid annorlunda. Men det funkar bra att ta med barnen på fest och lägga dem där istället för hemma, bara man vänjer dem vid ljud.

Blir du aldrig rädd att någon fyllskalle ska kasta runt barnen?

- Nej, det har aldrig hänt. Men jag borde egentligen vara orolig. Jag kastade själv upp ett litet barn i taket på en studentmottagning. Jag var full och hade inget omdöme. Det var inte så lyckat.

När Olle Palmlöf blev pappa för första gången gjorde han ett aktivt val att hålla sig undan från föräldragrupper och böcker om barnuppfostran.

- Det var aldrig tal om att sitta på pappagrupper. Jag har jobbat på dagis och känner mig trygg med barn. Det som vi inte visste från början kommer av sig själv.

Varför är du så rädd för tråkigheten?

-På andra sidan tråkigheten ser jag bara döden. Man får barn, blir tråkig, blir gammal och dör. Så vill inte jag att livet ska vara. Men allt kan naturligtvis inte vara som förut. Vi har flyttat till förort, skaffat Volvo kombi, garageplats och lantställe vid Katrineholm. Jag försöker hantera det genom att distansera mig och se det hela som ett stort humorprojekt.

Hurdan pappa vill du vara?

-Snäll ibland och sträng i-bland. Barn ska inte få tjata och gnälla sig till saker. Samtidigt måste de få ifrågasätta. Som pappa är jag kanske en fyra på en skala från ett till fem. Fast det är ju ett subjektivt omdöme.

Föräldratyper som retar Olle

Partypappa

Utdrag ur ”Uppdrag: Pappa”.

Olle Palmlöf försöker leva som förut. Här skriver han om en bakfyllemorgon.

Skriv på Pappa-Manifest 2004!

Terri Herrera ([email protected])