Kan handtvätt med sprit ge friskare barn?

Bättre hygien ska minska förkylningarna på förskolan

RELATIONER

Uppsala (TT)

Kan handtvätt med sprit minska antalet infektioner bland förskolebarn? Det tänker Strama (strategigruppen för minskad antibiotikaanvändning) ta reda på i ett stort projekt som inleds på förskolor runt om i landet den 1 oktober.

Totalt ska 3600 barn på 72 förskolor, i tio olika län, delta i studien, skriver Upsala Nya Tidnings nätupplaga. Vid hälften av de medverkande förskolorna ska barnen desinficera händerna med handsprit från en pump, liknande den sjukhuspersonal använder, efter tvätt. Den andra hälften tvättar händerna som vanligt, med tvål och vatten.

– Vi hoppas sedan kunna jämföra och komma fram till vilka effekter handspriten har på antalet infektioner, säger Anne Lennell till nättidningen.

Idén till att använda handsprit på förskolor kommer ursprungligen från Finland. Där har metoden visat sig framgångsrik för att förhindra förkylningar, och man har också minskat användandet av antibiotika. En pilotstudie har gjorts i Örebro, där vande sig barnen snabbt vid de nya rutinerna.

Tidigare har man i projektet undersökt hygienrutinerna vid 338 förskolor i landet, vilket TT rapporterat om. Det visade sig då brista i hygienen kring vissa rutiner, till exempel blöjbyten.

TT