Två av tre kvinnor vill inte dela lika

Efter 30 år är föräldra- försäkringen fortfarande en mammaledighet

RELATIONER

Aftonbladets kvinnliga läsare vill inte dela på föräldraförsäkringen. Nästan två av tre svarar nej på frågan om att dela lika.

- Jag tror egentligen inte att de tycker så, säger JämO Claes Borgström.

Det är 30 år sedan föräldraförsäkringen kom till. Journalisten och kvinnokämpen Gunnel Granlid skriver på Aftonbladet Debatt om hur viktiga statens ingripanden har varit för kvinnorna. Ändå motsätter sig fortfarande de flesta kvinnor i Sverige en kvoterad föräldraförsäkring.

På aftonbladet.se svarar 63,5 procent av kvinnorna att de inte vill dela lika, något som speglas i verkligheten. Männen tar idag ut ungefär 15 procent av tiden.

Har inte råd

Det vanligaste skälet till att man inte vill kvotera, förutom att staten inte ska lägga sig i familjernas privatliv, är ekonomin. Männen tjänar fortfarande mer. Men JämO Claes Borgström tror inte att det är anledningen till att män tar ut så lite tid.

- Nej, ser man på de familjer där ekonomin inte spelar någon roll så är det ändå kvinnorna som är hemma mest.

Han tror att en kvotering skulle föra mycket gott med sig. Både vad gäller kvinnors villkor på arbetsmarknaden och mäns ökade livskvalitet med tiden hemma med barnen.

- Idag måste män vara brytare för att ta ut föräldradagar. De hindren får man bort genom att kvotera, säger Borgström.

Mer valfrihet

Att man vill kunna bestämma själv utan att staten ska lägga sig i tror han är en illusion.

- Många känner en motvilja mot att staten ska bestämma. Men jag tror en individuell föräldraförsäkring skulle ge bättre valmöjligheter. Om vi hade valmöjlighet nu hur förklarar vi då att män tar ut så lite tid. Antingen är de inte intresserade av sina barn - och det tror inte jag - eller så finns det ingen egentlig valfrihet, säger han.

Claes Borgström tror egentligen inte att de kvinnor som har röstat emot delning tycker så.

- Det beror på hur man ställer frågan. Om inget annat förändras – att kvinnorna fortfarande får stå för allt hemarbete och har sämre villkor på arbetsmarknaden – då kanske de vill vara hemma. Men hela idén med kvotering är att kvinnors villkor ska förbättras.

Kvinna, vill du dela lika på föräldraledigheten?

Lotta Zachrisson