Läsken gör barnen feta

Experten: Många tänker inte på kalorierna i drickan

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
TOKIG I COLA Gabriel, 12, dricker helst mjölk eller juice, medan brorsan George, 11, är tokig i Coca-Cola. Om inte mamma och pappa satte stopp skulle han gärna dricka tre burkar om dagen.
RELATIONER

Var femte fyraåring dricker läsk minst tre gånger i veckan.

- Många räknar inte det barnen dricker som kalorier, säger Ellinor Björk, barnsjuksköterska.

Hon jobbar på Rikscentrum för överviktiga barn och får ofta erfara att läsk och söta drycker har stor del i barns fetma och övervikt.

- En och en halv liter Coca-Cola innehåller ungefär 45 sockerbitar, säger hon.

Klart oroväckande

En helt ny undersökning av barns matvanor som genomförts av Livsmedelsverket visar att läskkonsumtionen är stor: även bland de minsta barnen. Hälften av fyraåringarna dricker läsk en eller två gånger i veckan. 19 procent gör det tre gånger i veckan eller mer.

- Vi vet ännu inte vilka mängder det rör sig om, eftersom vi bara har de första resultaten klara. Men det är klart oroväckande, säger Helene Enghardt Burberi på Livsmedelsverket.

Bland åttaåringarna uppgav vart fjärde barn att de drack läsk minst tre gånger i veckan, liksom 36 procent av 11-åringarna.

Geta Estaifo från Bredäng, mamma åt George, 11, känner till problemet.

- George är verkligen ett exempel på att det dricks för mycket läsk. Vi försöker få honom att sluta, men han kan dricka tre burkar om dagen.

Dricker hellre mjölk

Som tur är har han ett gott föredöme:

- Jag dricker hellre mjölk eller juice, säger storebror Gabriel Estaifo, 12.

Ellinor Björk tycker det är dags att uppmärksamma problemet på bred front.

- Jag tror medvetenheten är dålig på det här området. Vatten är det absolut bästa barn kan dricka. I andra hand rekommenderar vi lättmjölk till alla barn som fyllt tre år. Läsk ska bara vara för fest.

Ann Hagman