BabyBOOM

Studie: den nyfödda tar kål på förhållandet, sexlivet och karriären

1 av 2 | Foto: André De Loisted
Ouäää! De första fyra månaderna sov mammorna i undersökningen bara fyra och en halv timme per natt.
RELATIONER

Krasch!

En baby slå ner som en bomb i hemmet.

I många fall dör både kärlek och sexliv.

Karrären blir ett minne blott.

Dyster statistik konstateras i en brittisk undersökning med 2 000 föräldrar. 80 procent av de tillfrågade mammorna berättar att den lilla guldklimpen gjort dem irriterade och otillgängliga för partnern. Samma antal kvinnor uppger att de föredrar en tupplur framför sex medan 71 procent säger att babyn definitivt tagit kål på sexlusten. Två av tre uppger att deras förhållande blivit helt sexfritt efter babyns entré. Om det beror på att babyn övertagit pappas plats i sängen och 40 procent av papporna får sova i gästrummet avslöjar undersökningen ingenting om.

Överväger separation

Att mammorna är trötta råder det inga tvivel om. De får klara sig med fyra och en halv timmes sömn per natt de första fyra månaderna. De är så slutkörda att ett av tio par övervägde att separera ett par månader efter förlossningen.

När föräldraledigheten är slut, som normalt sett är 22 veckor i Storbritanninen, tycker åtta av tio kvinnor att det känns mycket betungande att återvända till sin arbetsplats. 56 procent av männen är av samma åsikt.

Redaktören på tidningen ”Mother and Baby” menar att få föräldrar inser vilken belastning en baby är.

– Det är otroligt hur många förhållanden som överlever babyns härjningar. Men det är sorgligt nog också de som aldrig återhämtar sig, säger hon enligt den danska tidningen Den Berlinske Tiderne.

Enkät: Hur förändrades livet för dig?

Enligt den brittiska undersökningen blir förhållande, sexliv och karriär lidande av babyns nedkomst. Hur förändrades livet för dig när det gäller...

Hanna Blanksvärd