– Bättring, Bosse Ringholm!

Terri Eriksson: Är barnfamiljerna verkligen budgetens stora vinnare?

RELATIONER

Det är inte alla dagar jag går omkring och känner mig som en vinnare. Har aldrig vunnit på någon lott, haft särskilt tur eller varit mellanstadiets idrottsstjärna. Men nu är min tur kommen. För i fredags damp Ringholms budgetproposition ner. Enligt flera ekonomer är barnfamiljerna budgetens stora vinnare. Yes, det är oss de talar om.

Till och med de ensamstående föräldrarna får lite mer fickpengar nästa år. Enligt Föreningssparbankens ekonom kommer en ensam morsa eller farsa utan bil att gå 160 kronor plus varje månad 2005. Wow, 160 spänn! Nu gissar jag att det är många ensamma mammor som ligger vakna om nätterna fulla av förväntansfullt pirr i kroppen. De kan knappt bärga sig, för snart rullar kulorna in. Tack Bosse darling, vad ska jag göra med alla pengarna, undrar de säkert. Det blir 32 besök på offentliga toaletter eller två biobesök, hur ska jag välja?

Nej, nu ska jag inte vara negativ, även om några futtiga hundralappar inte är mycket att hurra för. Budgetproppen bjöd faktiskt på riktigt trevliga överraskningar. Från år 2006 blir det höjt barnbidrag, flerbarnstillägg på hundra spänn redan vid andra barnet, en miljard i satsningar på fattiga barnfamiljer och höjda lägstanivådagar i föräldraförsäkringen till 180 kronor per dag. Dessutom höjs taket i föräldraförsäkringen från 23 000 kronor till 33 000. DET är en samhällsomstörtande förändring. För plötsligt funkar inte de välbetalda farsornas gamla argument att de inte har råd att vara pappalediga. Vad ska hända? Kommer det här innebära en pappaboom i hemmen eller bara nya fjantiga ursäkter? 2006, var är du? Jag längtar så för jag är jättenyfiken på farsa-spinnoffen av den nya budgeten. Tyvärr är det är ett långt 2005 emellan oss. Ett nervöst år då mycket kan hända. Jag vill inte se en upprepning av förra årets indragna löften om höjd föräldraförsäkring.

Det enda jag saknar är en rejäl höjning av föräldraförsäkringens botten. Lägstanivåerna är fortfarande löjligt låga och går inte att leva på. Bättring Bosse! Men annars är jag en glad vinnare.