– Jag hatade att vara med barn

Krönikören Terri Eriksson skällde ut fenomenet graviditet på aftonbladet.se. Nu kommer hennes bok om livet som förälder

RELATIONER

– Dags att slå hål på myten om den bullbakande supermamman.

Det menar Aftonbladets skribent Terri Eriksson.

Nu ger hon ut sina vassa krönikor på aftonbladet.se i bokform.

Foto: Sara Ringström
Terri Eriksson tycker att föräldrar har oförtjänt dåligt samvete. Här med dottern Alba, 2 år.

När Terri Eriksson blev gravid gick sanningen snabbt upp för henne. Att vänta barn innebar inte att ligga hemma bland mjuka kuddar och äta lyxpraliner.

För Terri Eriksson skulle det snarare handla om smärta, kräkningar, ilska och självömkan. Relationen med sambon sattes på prov och hon ställdes inför svåra frågeställningar: Är det okej att känna som jag gör? Att inte bara känna lycka utan även rädsla och oro?

”Kan hata att vara gravid”

Terri Eriksson skrev en graviditetsdagbok om hur mycket hon hatade att vänta barn. Dagboken publicerades här på Aftonbladets föräldrasajt.

– Jag fick jättebra respons. Många verkade känna igen sig, säger hon.

Efter födseln har Aftonbladets läsare kunnat läsa Terri Erikssons krönikor om det nya livet som småbarnsförälder. Nu kommer samlingsboken ”En alien i magen”. Några av huvudrubrikerna är ”Irritationsombudsman”, ”Monstermamma” och ”Genuspolis”.

– Jag tycker att det är viktigt sprida en annan bild än den bullbakande mamman. Att man kan hata att vara gravid och att man faktiskt kan vara en bra mamma trots att man längtar efter att göra saker utan sitt barn.

Skuldkänslor

Ett stort problem för dagens föräldrar är de ständigt närvarande skuldkänslorna, menar Terri Eriksson.

– Att vara förälder är tydligt förknippat känslor av otillräcklighet. Framför allt bland mammor som har krav på sig att vara duktiga på alla håll. De ska ha en fantastisk karriär, träna på gym, vara en underbar älskarinna och samtidigt lika mycket bullmamma. Detta trots att tidigare generationers morsor ofta var hemmafruar. Det är omöjligt att jämföra sig med dem. Vi lever så annorlunda liv.

Livet har blivit roligare

Terri Erikssons lilla ”alien” Alba hunnit blivit två år. Alba har naturligtvis även fört med sig mycket glädje. Livet har blivit jobbigare - men även roligare.

– Det är stort att älska någon så villkorlöst och mycket. Sedan jag fick Alba har jag blivit mer osjälvisk, det har varit nyttigt för mig. Dessutom dyker det upp många oväntade småbonusar. Att resa blir intressantare, till exempel. Det är mycket lättare att komma i kontakt med ortsbefolkningen när man har ett litet barn, säger Terri Eriksson.

”Kört att bli superkvinna”

Utdrag ur graviditetsdagboken

Läs mer

Hanna Blanksvärd