Öronbarn kan få sämre hörsel

Ny studie: Inflammationer gör att 10-åringar inte kan höra fågelkvitter

RELATIONER

Många öronbarn drabbas av nedsatt hörsel.

Ständiga öroninflammationer och vätska i mellanörat kan leda till att en tioåring inte längre hör fågelkvitter.

Det visar en ny avhandling.

Värst blir följderna för de som under mycket långa perioder haft vätska i mellanörat. De får en hörselnedsättning som spänner över alla de frekvenser som ska vara hörbara för ett friskt och oskadat människoöra.

Den andra undersökta gruppen är barn som före tre års ålder drabbats av upprepade öroninflammationer. Vid tio års ålder har dessa barn nedsatt hörsel, men bara för de allra högsta frekvenserna.

– Vi vet inte vilka konsekvenser det får för individerna när de blir äldre. Men nu, vid tio års ålder, kan till exempel fågelkvitter vara svårt att höra, säger öronläkaren Marie Ryding vid Östersunds sjukhus till TT.

Hårt drabbade

Snart lägger hon fram en avhandling vid Lunds universitet där hon presenterar sina uppföljningar av de två extremt hårt drabbade grupperna av öronbarn.

I den grupp som plågats av vätska i mellanörat hade åkomman tvingat barnen till sjukhus i genomsnitt 78 gånger under uppväxten. De hade haft vätska i mellanörat konstant under minst sex år, bara med avbrott under de perioder då de fått ventilationsrör insatta genom trumhinnan.

Sju år efter att vätskan försvunnit för gott ur deras öron hade de flesta av dessa tidigare öronbarn besvär vid flygning och dykning.

– De hörde sämre än vi väntat oss. De är inte vad vi kallar hörselskadade. Men trots att vi betraktar dem som friska hör de klart sämre än andra, säger Marie Ryding.

Litet plaströr

Ungefär 5 procent av de svenska barnen är vad man kan kalla öronbarn, det vill säga de drabbas ofta av öroninflammationer. En vanlig behandlingsmetod är att sätta in ett litet plaströr i det utsatta örat, vilket förebygger inflammationer. De allra minsta barnen behandlas med antibiotika.

Vätska i mellanörat kan följa på öroninflammation, men kan också uppstå spontant utan föregående inflammation.

Åkomman är ärftlig; de flesta som drabbas har minst en förälder som också tidigare lidit av vätska i mellanörat. Det gör inte ont, men vätskan gör att barnet hör sämre. Även dessa barn brukar behandlas med rör i örat.

Det finns i dagsläget inga behandlingar som kan förebygga hörselnedsättningar hos öronbarnen. Just därför är det så viktigt att följa dem noga, framhåller Marie Ryding.

aftonbladet.se ,Cecilia Klintö/TT