Havandeskapsförgiftning kan botas

Ärftlig gen bakom sjukdomen

RELATIONER

Holländska forskare har upptäckt genen bakom havandeskapförgiftning - ett tillstånd som kan leda till döden för både mamma och barn.

Nu hoppas man att sjukdomen ska kunna förebyggas.

– Det kan räcka med ett vanligt blodprov, säger forskaren Cees Oudejans.

Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, drabbar upp till 10 procent av alla gravida kvinnor. Sjukdomen kan i värsta fall utvecklas till eklampsi - ett tillstånd som kan leda till döden.

Hittills har möjligheten att upptäcka sjukdomen vid ett tidigt rutinbesök på mödravårdscentralen varit oerhört liten.

”Felaktig” gen

Vad de holländska forskarna nu upptäckt är den gen - STOX1, som kan orsaka havandeskapsförgiftning. Det skriver Nature Genetics, enligt BBC News.

Forskarna misstänker att den version av genen som kvinnor med havandeskapsförgiftning ärvt av sin mamma inte fungerar som den ska.

Den ”felaktiga” versionen av genen kan vara möjlig att upptäcka med ett vanligt blodprov redan i ett tidigt stadium av graviditeten, säger forskaren Cees Oudejans.

När genen väl upptäckts hos en gravid kvinna, skulle havandeskapsförgiftningen kunna förebyggas med hjälp av behandling, hoppas forskarna.

Kvinna behandlades

– I vår studie ingick en kvinna som teoretiskt sett borde ha drabbats av havandeskapförgiftning om man ser till hennes gener - men det gjorde hon inte, säger Cees Oudejans.

Kvinnan behandlades med blodförtunnande medel och aspirin i ett tidigt skede av graviditeten.

– En av de saker vi nu måste titta på är om en tidig behandling med dessa medel kan hjälpa, säger Oudejans.

Mia Carron