Skilda pappor blir förlorare

På ålderns höst blir de ensamma, bortglömda och sjuka

RELATIONER

Frånskilda pappor som inte lever med sina barn riskerar att bli ensamma när de blir gamla. Norska forskare oroar sig för att vi snart kommer att få en stor grupp gamla män som kommer att kräva extra mycket offentlig vård.

Foto: Mats Strand
En klar majoritet av svenska skilsmässobarn bor hos sin mamma.

När ett par i Sverige skiljer sig väljer 89 procent att ha delad vårdnad om barnen. Men enligt SCB så är det bara 17 procent av barnen som faktiskt bor lika mycket hos pappa som hos mamma – en överväldigande majoritet av barnen bor permanent med sin mamma.

Detta kan leda till att papporna får dålig kontakt med sin barn, vilket straffar sig när männen blir gamla. Då får de nämligen inte samma hjälp och omsorg som deras före detta fruar får av barnen.

– Det är en källa till oro. Barnen känner inte sina fäder bra nog, vilket gör att de inte ger papporna samma omsorg. Det kommer att göra de frånskilda männen mer vårdkrävande i den offentliga vården, säger sociologen Heidi Gautun till norska Aftenposten.

Pappor som sviker blir sjuka

Sverker Wadstein arbetar som familjerådgivare och han känner igen problemet.

– Jag har pratat med många män i 60-årsåldern, som bittert ångrar att de svikit sina barn. Det är en tung sak för dem att bära. Detta försöker jag också säga till de yngre män jag träffar – gör inte det misstaget!

Sverker Wadstein tror också att det kan finnas ett samband mellan vilken kontakt en man har med sina barn, och hur han mår. Han menar att nästan alla män som svikit sina barn i samband med en skilsmässa kommer att få psykosomatiska besvär, alltså bli sjuka.

– Man kan säga att de blir sjuka av sina svek.

Ansvaret på föräldern

En dålig relation går nästan alltid att reparera. Sverker Wadstein inskärper dock att ansvaret för relationen alltid ligger på föräldern, även om barnen skulle vara vuxna. Och man har inte hela livet på sig.

– När pappan har blivit gammal och sjuk, och blir svagare än sina barn så är det ofta för sent att göra något.

Var enträgen

Familjerådgivarens råd till skilda pappor som inte lever med sina barn är att vara enträgna i att hålla kontakt med barnen. Även i de svåra fall då mamman försöker förstöra relationen.

– Kan du inte ringa så skriv brev, använd e-post även om barnen är små. Arbeta för att behålla relationen, oavsett vad du har för förhållande till mamman.

Anna Andersson