– Tv kan göra barn till mobbare

Forskare: ”Betydande risk” när små barn tittar mycket på tv

RELATIONER

Fyraåringar som tittar mer på tv än andra barn löper större risk att bli översittare när de blir äldre, enligt en amerikansk studie.

– Att begränsa tv-tittandet under de tidiga åren kan minska risken för att barn blir mobbare, säger dr Frederick Zimmerman, som lett undersökningen.

Foto: mats strand
bör ransoneras För mycket tv-tittande kan göra barn till mobbare, hävdar forskare.

Forskare vid universitetet i Washington studerade 1 266 barn som deltar i en amerikansk långtidsstudie, rapporterar BBC News.

De fann att de barn som senare beskrevs som mobbare eller översittare hade tittat på tv omkring fem timmar varje dag när de var fyra år gamla - nästan två timmar mer än de fyraåringar som inte blev mobbare.

”Betydande risk”

Studien visar också att sociala faktorer - till exempel uppmärksamhet från föräldrarna, gemensamma måltider, utflykter och högläsning - minskade risken för att ett barn skulle utvecklas till mobbare.

Men, säger forskarna, den risk som är förenad med att låta sitt barn titta på tv många timmar varje dag, är ”betydande”.

Ökad aggression

Cecilia von Feilitzen, medieforskare och lektor vid Södertörns högskola, vill inte kommentera den amerikanska undersökningen. Men hon säger att tidigare studier visar att tittande på medievåld kan bidra med mellan fem och tio procent av ökad aggression hos barn.

– Sambandet är säkerställt, men det är alltid en mindre faktor bland många andra, säger hon till aftonbladet.se.

De amerikanska forskarna jämförde utlåtanden om barn som var mellan sex och elva år gamla, och tittade på vilka som beskrevs som mobbare av sina mammor. Därefter uppskattade de hur mycket stimulans barnen fått av sina föräldrar när de var fyra år gamla, samt hur mycket de tittat på tv.

”Emotionellt försummade”

– Vi har lagt översitteri till listan över negativa effekter av för mycket tv-tittande, skriver dr Frederick Zimmerman, som lett studien.

Men forskarna får också kritik.

Kevin Browne, som är professor i familjepsykiatri vid universitetet i Birmingham, säger till BBC att emotionellt försummade barn är mer våldsamma än andra.

– Och föräldrar som inte bryr sig om vad deras barn gör och vilka tv-program de tittar på är samma föräldrar som försummar dem emotionellt eller misshandlar dem fysiskt, säger han.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM