- Bestäm tre regler ni alltid orkar hålla

Tv-nannyn Eva Lilja chattade om barnuppfostran

RELATIONER

pia säger: Hej, vad gör man åt ständiga utbrott på ICA? Jag ger väldigt sällan efter för godistjatet, men det spelar ingen roll! Min 3-åring skriker som besatt när vi närmar oss godisdisken... Det är så pinsamt!!

   Eva Lilja säger: Jag tycker att man ska förbereda barnet och hålla den linjen. Samma regler gäller efter 100 försök - det gäller att orka 100 gånger till. Barn söker hela tiden en gräns, och föräldern måste visa vilken väg man ska gå. Det är bättre att bestämma sig för 3 eller 5 regler man alltid orkar hålla, och ta bort de regler som man inte orkar hålla.

Roger säger: Hej, bra program! Hur gör man för att få en 7 åring att sluta med blöja?

   Eva Lilja säger: Har man uteslutit att det inte är något kroppsligt funktionshinder - så sluta att ge vätska ett par timmar före sänggåendet, så att barnet hinner göra sig av med överflödig vätska. Ställ en potta bredvid sängen - barnet kanske är mörkrädd och inte vågar gå upp på toa. Lägg plastad frotté och ett draglakan i sängen den första tiden så ni slipper dra upp hela sängen om olyckan skulle vara framme. Om det inte hjälper, se till att få en kissmadrass som tjuter vid första kissdroppen - det kan vara så att barnet kissar utan att vakna. Finns att ansöka om via vårdcentralen.

Lotta säger: Hur gör man när man har barnen varannan vecka om barnen vill åka till den andra "barnlediga" föräldern? Ska man tillåta det eller är det bättre att vara "hård" o hålla på "sina" veckor? Barnen är 5o 10 år. Tacksam för svar.

   Eva Lilja säger: Föräldrarna måste vara eniga. Barn utnyttjar situationen - är det så att mamma säger nej vill de till pappa och vice versa. De sätter ofta det i system. Jag tror det är bra att bestämma separata veckor.

Helene säger: Hej! Min 3-åriga dotter springer omkring på sitt rum efter att vi sagt god natt och gått ut. Så småningom lägger hon sig själv och somnar, men det kan ta upp till en timme. Vi har inte sett det som ett problem förrän nu då hon ska börja dela rum med sin lillebror, 9 månader. Hur ska vi få henne att ligga kvar och somna i sin säng.

   Eva Lilja säger: Hon vill ha uppmärksamhet, och det gäller att vara tydlig, att man inte tillåter det här. Fasta rutiner vid sänggåendet är viktigt, och att man verkligen håller på att nu är det dags att gå och lägga sig. Om hon ändå springer upp, säg till henne att gå och lägga sig, säg till henne att gå och lägga sig. Inte för mycket diskussion, då får hon bara näring till sitt beteende.

trollet säger: hur ska man bemöta barnen när det kommer "fula" ord gång på gång fast man säger till?

Finns det nåt annat tips?

   Eva Lilja säger: Att tänka på sitt eget språk. Fortsätta vara tydlig och inte acceptera "grodor" som kommer.

säger: hej! vår treåriga dotter är väldigt liten i maten. I perioder äter hon nästan ingenting alls. Vi försöker få henne att åtminstone smaka på matn, men håller hårt på att hon ska äta det vi lagat, vi gör inte nån annan mat åt henne "bara" för att få henne att äta? Rätt? Fel? Har du några tips på hur man ska göra för att få en mat-glad unge?

   Eva Lilja säger: Jag tycker det låter som om ni gör helt rätt. Börja med väldigt små portioner, väck nyfikenhet genom att tex låta henne ta själv. Fortsätt med att hon åtminstone måste sitta med vid bordet. Går hon på dagis, försök ta reda på om hon äter någorlunda där. Gör ingen stor sak av det om hon är en god och glad tjej för övrigt. Fortsätt servera mat, men tjata inte!

lisse säger: Hur ska jag få min 8 åriga dotter att bli snällare mot sin 14 åriga stora syster?

   Eva Lilja säger: Svårt att svara på utan att veta bakgrunden. Lär barnen respektera varandra, var noga med att även låta det yngre barnet ha sitt revir, sin egen plats. Köp gärna en sak som storasyster väldigt gärna vill ha och ge till lillasyster - då blir hon accepterad och inbjuden. Kanske hon vill vara lika stor, och känner att hon inte har den kapaciteten.

säger: Anna: vår yngsta dotter är 3, 5 år och har en väldig stark separationsångest ifrån oss. Det har inte alltid varit så, men nu har det blommat upp och det kan var förskräckligt jobbigt att lämna på dagis (där trivs hon bra) Är detta ett stadium att passera? Vår äldsta dotter har inte varit sådan här.

   Eva Lilja säger: det är jättejobbigt - förmodligen känner hon av er oro. Prata med henne innan ni går iväg. Skriv en lapp med ett överkorsat barn som gråter, för mycket av det tror jag är ett spel för att få uppmärksamhet, om hon trivs på dagis. Hon kan ha lappen i bakfickan när hon är på dagis.

mia säger: hej..har en dotter på snart 10 år...hon är väldigt kämpig om mornarna...vägrar gå till skolan...speciellt på måndagar...då har jag (dumma jag!!) gett henne en valmöjlighet då hon kan följa med mej till jobbet istället....hur ska jag bryta denna vana nu?? tack för ett bra program o tack för svaret i förskott!!

   Eva Lilja säger: Ni har hamnat i en ond cirkel. Prata med barnet och tala om att skolan är viktig för henne, och att man inte får vara borta. Lägg henne i tid på söndagkvällen. Försök vara stark och verkligen stå emot - för 10-åringar kan verkligen vara tårdrypande...

säger: Hej! Jag är en ensamstående mamma och min 14-årige son, som är ett barn med koncentrationssvårigheter, slår mig. Vad skall jag göra. Jag har sökt hjälp sen en flera år men ingenting har hjälpt.Nu börjar han bli stark.

   Eva Lilja säger: Jag har inte så stor erfarenhet om det är ett bokstavsbarn tex. Säg nej mycket tydligt, visa att du inte accepterar det beteendet. En idé kan vara att han börjar på självförsvar, för där får han en väldigt bra kroppsuppfattning och lär sig förstå sin styrka och kan bryta i tid. Barn förstår inte alltid hur starka de är när de växer upp, han vet nog inte hur ont det gör på dig.

Jennifer säger: Hej! Min dotter som snart är 20 månader rivs och bits! Hon har ett hetsigt temperament men är jättecharmig för det mesta. Det är just bitandet och rivandet som är jobbigt nu. Det började när hon var ca 1,5 år. Hon har gjort illa några dagiskompisar och hon river och biter sina syskon (3 äldre). Vad kan man göra för att visa henne att det är fel? Hon pratar inte än men hon förstår mycket av det man säger. Har försökt prata lugnt, säga klappa fint, bli arg... men inget tycks få henne att förstå. Några bra tips?

   Eva Lilja säger: När hon biter - ta tag i henne, lägg henne på golvet och säg tydligt nej. Därefter, bry dig om det bitna barnet. Ju mer man diskuterar med barnet som bits detso mer energi får det. Men att ligga på golvet och få ett tydligt nej är väldigt obehagligt.

Karin säger: hallå! jag har en 11 årig dotter som bara trycker i sig mat. inte vanlig mat utan verkligen bara skräp mat. när jag försöker ta ifrån henne skräpmaten blir hon tokig och aggressiv, slår och skriker, spottar och gråter! jag orkar verkligen inte mer och behöver lite tips på hur man går till väga för att få barnet att förstå att det inte är bra för henne!

   Eva Lilja säger: De flesta barn i denåldern kommer tyvärr i kontakt med skräpmat via skolan. det suget är väldigt stort när man är hungrig. Det bästa är att ha riktig mat på bestämda tider, göra gröt osv till frukost så att barnet håller sig mätt länge. Bra mat fem gånger om dagen håller blodsockernivån konstant. Informera också om hur kroppen fungerar, berätta på ett enkelt sätt om dipparna man får vid blodsockerfall. Håll er till en dag i veckan med godis, chips osv. Och gärna EFTER maten. Och köp inte hem skräpmat!

säger: Hej! När är det lagom att sluta med napp, och hur gör man det på smidigaste sätt? Vi har en dotter på 2år 7 månader och jag har börjat försöka ta bort den på dagarna men det det är inte alltid så populärt. Tack på förhand

   Eva Lilja säger: Först måste du som vuxen vara motiverad att ta fajten. När du har bestämt dig, åk till tex Skansen och lämna nappen till katterna. Eller släng den i soporna - och gör det tillsammans med barnet. Stå emot vid napphyllan i affären. Det är ett sorgearbete som kommer att ta ungefär en vecka. Så föräldern måste vara pigg och orka den perioden.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

infomania säger: Hej Eva, hur ska man göra med en åttaårig pojke som alltid mycket hellre ligger och tittar på barnprogram än går ut och leker?

   Eva Lilja säger: Stäng av TV:n. Gå ut med barnet, ge inga alternativ. Måste du vara inne, tag med barnet i aktiviteten. Låt honom vara med och dammsuga, laga mat osv. Men framför allt, se till att gå ut minst en gång om dagen!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Eva och tack alla ni som ställt frågor!

   Eva Lilja säger: Tack ska ni ha! det var roligt att vara med!