– Använd inte våtservetter

Servetter avsedda för blöjbyte innehåller farliga kemikalier

RELATIONER

De flesta småbarnsföräldrar använder sig av våtservetter vid blöjbyte.

Nu visar ett test att samtliga 14 testade servetter innehåller allergiframkallande och/eller hälsovådliga ämnen.

Propylparaben. Phenoxyethanol. Ethylparaben.

Det är bara några av de kemiska ämnen som finns i våtservetter avsedda för bebisar.

Enligt ett test som tagits fram av Vi Föräldrar i samarbete med undersökningsföretaget Consumer Content och IVL Svenska Miljöinsititutet, innehåller samtliga testade våtservetter ämnen som tros kunna orsaka allergi, eller som har klassats som hälsovådliga.

Vatten och tvål

Svenska Naturskyddsföreningen ifrågasätter användandet av våtservetter till barn. Servetterna kan vara bra på resan, men annars klarar man sig lika bra med tvättlapp, vatten och mild tvål, anser SNF.

– Man vet väldigt lite om kemikalier och hur de påverkar barnet. Därför bör man minska användandet av produkter som innehåller kemikalier, säger kemikaliehandläggare Frida Hök på Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljöval till Vi Föräldrar.

Barnhud är tunnare än vuxnas - och de påverkas därför lättare av kemikalier. Dessutom blir påverkan större eftersom barnets kropp är mindre.

Ju oftare ett barn utsätts för en kemikalier, desto större hälsorisk. Och störst är risken med produkter som stannar på huden. Som kräm, barnolja - och våtservetter, skriver Vi Föräldrar.

Billig var bäst

Några av de dyraste våtservetterna är testets ”värstingar” i den meningen att de innehåller flest ämnen. Både Natusan perfume free, Natusan skin caring och Aco innehöll sju av 16 kemikalier.

Bäst i test var en av de allra billigaste servetterna. Coop X-tras våtservetter innehöll bara två av de 16 kemikalierna.

Enligt Vi Föräldrar finns det ingen anledning att tro att någon av produkterna innehåller högre mängd kemikalier än vad som är tillåtet.

Många föräldrar använder våtservetterna till att torka barnets ansikte eller händer. Något Frida Hök på Naturskyddsföreningen bestämt avråder från.

– Då får barnet i sig kemikalier, säger hon till Vi Föräldrar.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM