”Min dotter vill inte träffa min nye man”

Läs hela chattet med familjerådgivaren Ann-Marie Furhoff

RELATIONER

Nicke säger: Hej, min 15 -åring och jag bråkar konstant och han blir så arg att det brinner i ögonen på honom. Är rädd att han ska slå mig - och han är större än jag numera! vad göra?

   Ann-Marie Furhoff säger: Du måste ta ett samtal med honom. Sitt ner och hör hur han själv ser på saken och fråga hur han mår. Ingen av er mår bra av detta. Lyssna på vad han har att komma med. Bakom det tuffa ligger en väldig sårbarhet hos din son, så gå inte på beteendet utan fråga vad som ligger bakom.

fredrika säger: Vad gör man när ens tonårsdotter vägrar städa hemma? Hennes rum borde saneras men hon bara snäser åt mig...

   Ann-Marie Furhoff säger: Om det bara handlar om oordning så måste hon få ha det som hon vill. Men är det väldigt mycket smuts så måste ni prata om det. Rummet måste få vara en fredad zon för en tonåring, men blir det äckligt så måste ni göra något åt saken. Man måste bygga på prat, och få tonåringen själv att ta ansvar. Påbud brukar inte hjälpa, utan det gäller att få henne att förstå att det blir otrevligt för henne själv.

Misan säger: Hej, min 14-åriga dotter är ihop med en 19-årig kille. De sover ihop och säger att de inte har sex, men jag vet inte vad jag ska tro. Hur ska jag göra? Förbjuda henne att övernatta? Tycker inte hon är redo än...

   Ann-Marie Furhoff säger: Ta ett allvarligt samtal med din dotter och visa förståelse för att hon är kär i killen. Hör hur hon ser på det här med att inleda sexuell kontakt. Försök få henne att tänka efter: vad är jag redo för? Säg att du tycker att det är för tidigt, fråga vad hon tycker.

anna säger: Min tonårsdotter äter så dåligt, sitter mest och petar i middagsmaten och säger att hon ätit mycket i skolan. Nu när alla pratar om ätstörningar blir man ju orolig - hur mycket ska jag kolla henne? Hon är smal, och har alltid varit det, men ser inte "för" smal ut ännu.

   Ann-Marie Furhoff säger: Prata med din dotter om att du lagt märke till att hon inte tycker så mycket om maten hemma. Fråga om ni kan förändra något så att hon ska tycka att det är gott att äta hemma. Gå inte direkt på med oro om att hon har en ätstörning, det är riskabelt. Se det som något som har en naturlig förklaring och som ni kanske kan åtgärda. Det handlar om att hon får vara med och påverka så att ni får goda måltider. Det blir tråkigt för alla om en sitter och petar i maten.

säger: Hejsan - vad gör man när ens 14 åring skäms för en. Jag får inte stå bredvid henne på stan och ska helst inte synas alls i hennes sällskap. Har försökt prata med henne lugnt och sagt att detta sårar mig. Då snäser eller skriker hon åt mig och ger sig av ut till sina kompisar? Vad gör man?

   Ann-Marie Furhoff säger: Försök se det som något naturligt för ett barn i den åldern - och att det går över! Att lägga skuldkänslor på henne genom att säga att det sårar dig fungerar inte. Det här är en period hos i stort sett alla tonåringar när de börjar se felen hos sina föräldrar och är nervösa för att kompisarna också ska se felen. Invänta ditt barns mognad, för det går över!

Apan säger: Vad gör man om man har en utagerande tonåring som vägrar prata om saker? Så fort min son och jag och min fru har olika åsikter om saker och ting blir han vild och slåss. Vi försöker prata med honom men han vill/kan inte ta in det vi säger... Det går så mycket energi till det här att vi är rädda att vi inte ska orka hålla världen på rätt köl mycket längre till. Var ska vi vända oss? Och hur ska vi lyckas få med honom dit?

   Ann-Marie Furhoff säger: Om en tonåring reagerar med att slåss måste man söka hjälp utifrån. Vänd er till kommunen och hör vad som finns i form av råd och stöd. Ni kan inte tvinga med honom, utan om han inte vill gå med får ni söka hjälp för egen del. Ni kan få hjälp att orka och hitta vägar att möta honom på. Hans beteende är uttryck för någon sorts vanmakt och visar att han mår dåligt.

Solitude säger: Hej, jag är en ensamstående mamma med en 13-årig dotter. Har en ny man jag umgås med som min dotter inte vill träffa. Hur rimligt är det att avstå från att umgås med honom när min dotter är hemma.

   Ann-Marie Furhoff säger: Det är klart att i längden ska du inte avstå det som är viktigt i ditt liv. Försök fråga din dotter hur hon upplever situationen. Tonåringar kan behöva tid på sig för att vänja sig vid att en ny person kommer in i familjen. Få henne att förstå att du också behöver ett eget liv. Kanske har ni länge haft ett tätt liv ihop, och det är viktigt att ni lossar er från varandra i lagom takt. I sinom tid kommer hon förmodligen att tycka att det är bra att du har ett eget liv - när hon själv vill släppa banden med dig.

CarlTeves säger: Hej! Jag har en tonåring som är kraftigt överviktig. Jag har själv viktproblem. När jag försöker hjälpa min dotter att äta nyttigare, så blir hon alldeles hysterisk. Jag vill att vi ska försöka gå ner i vikt ihop. Men när jag för det på tal blir hon alldeles rasande och det går inte att prata med henne. Vad kan det grunda sig i?

   Ann-Marie Furhoff säger: Jag tror det viktigaste är att inte gå på direkt om övervikten, utan att försöka få kontakt med din dotter "bakom" och stärk hennes självkänsla. Få henne att förstå att hon är fin, och att hon duger som hon är. Den dag hon kanske vill gå ner i vikt, så hjälp henne med det.

eirk säger: hej! mitt barn slår mig.. .hur ska jag få henne sluta?

Jag vill helst inte slå tillbaka, men ibland händer de.

Snälla hjälp oss

   Ann-Marie Furhoff säger: Om ditt barn är en tonåring så är det ett stort problem om man agerar genom att slå. Du som vuxen har ansvar att aldrig göra så. Sker det, så har det skett en kränkning. En tonåring som slår mår dåligt och ska ha hjälp att sluta visa sin ilska på det sättet. Försök prata ut om vad din tonåring vill ha hjälp med, men får ni inte till ett sådant möte så måste ni söka råd och stöd hos skolkuratorn eller kommunen.

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från "orolig".

orolig säger: Min dotter är 17 år och har inga kompisar. Hon har haft det tufft i skolan förut, blivit mobbad och så. Nu när hon börjat på gymnasiet tordde man det skulle bli bättre. Hon verkar inte ha funnit ågra nya vänner i klassen alls. Aldrig någon som ringer. Trivs inte i ksolan så då är min dotter hemma för jämnan. På helger vardagar lov jämt! Hon är snäll och gullig men jag är oroad över detta. Hon msåte ju träffa andra männsikor är hennes familj och ha lute kul!?

   Ann-Marie Furhoff säger: Sätt er ner och ha ett allvarligt samtal om hur hon ser på saken. Stöd henne där hon vill ha förändring. Kanske har hon något intresse hon kan ta tag i? Fråga henne om hon vill ha kontakt med någon utomstående, exempelvis en kurator? Hjälp henne med den kontakten också i så fall. Det är viktigt att hon känner att inget är hennes fel, utan att det handlar om omständigheter. Ni måste bygga på flickans lust och vilka förändringar hon vill ha. Om det är så att din dotter skolkar mycket så behövs hjälp via skolkurator eller sköterska.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Ann-Marie Furhoff och tack alla ni som ställde frågor!

   Ann-Marie Furhoff säger: Tack för alla frågor, det var roligt att chatta mer er!

ARTIKELN HANDLAR OM