Småbarn bränner sig i solen

Trots varningar - vart femte barn under två år har bränt sig

RELATIONER

Den som bränt sig i solen som barn löper större risk att drabbas av hudcancer senare i livet.

Enligt en ny undersökning har vart femte barn under två år någon gång blivit bränt.

Foto: Jonny Bothin
Påklädd Att ha kläder på sig, eller vara ordentligt insmord med solkräm, skyddar mot stark sol.

Många föräldrar vet att småbarn inte ska vistas i starkt solsken. Trots det visar en ny undersökning från Centrum för folkhälsa i Stockholm att 20 procent av barnen någon gång blivit brända i solen - innan de ens fyllt två år.

Det rapporterar Sveriges Radios program Kropp & själ i dag.

En tredjedel av de 4 000 barnen i undersökningen hade varit utomlands innan de var två år gamla. Och 84 procent av föräldrarna ansåg att de hade fått tillräcklig information om solskydd.

Underskattar styrkan

– Man har ju i studier sett att de som senare i livet får malignt melanom ofta har bränt sig tidigt i barndomen, säger Ylva Rodvall, epidemiolog vid Centrum för folkhälsa i Stockholm.

Hon tror inte att föräldrarna har fått tillräcklig information om de skadeverkningar solen kan ge. Framför allt är det nog många föräldrar som underskattar solens styrka hemma i Sverige, tror Ylva Rodvall.

– När man reser utomlands går man till apoteket och köper solskyddskrämer och tar till sig information. Men det är möjligt att man inte agerar på samma sätt när man är hemma, säger hon till Kropp & själ.

Enligt Ylva Rodvall behövs det ännu mer information till föräldrarna.

Mia Carron