”Vänta med bantning och hårdträning”

Läkarens råd: Ha inte kändisarna som förebilder

RELATIONER

– Vänta med att banta och hårdträna och ha inte kändisarna som förebilder, de är alldeles för extrema.

Det rådet ger Yvonne Linné, läkare på Överviktsenheten som disputerat i ämnet övervikt efter graviditet.

För några år sedan var det okej att ha lite trivselkilon kvar efter en graviditet.

I dag ställer ny­blivna mammor höga krav på sig själva och tror att de ska bli smala och vältränade bara några veckor efter födseln.

Kroppen förändras

– Det är konstigt att man inte kan acceptera att kroppen faktiskt förändras efter en graviditet. Vi ser inte likadana ut efteråt och det är helt okej att det är så, menar Yvonne Linné.

Hon tycker att hetsen att se ut som kändisarna, de så kallade ”micro-mummies”, är osund och lätt kan skapa stress och oro.

– Normala kvinnor tappar inte alla kilon på några veckor. Det finns en viss grupp som tränat i hela sitt liv och som håller stenhård diet både före, under och efter graviditeten, men det är ingenting att sträva efter. Äter du för lite kan mjölken sina och tränar du för hårt direkt efter födseln kan du istället få ont i ryggen och få problem med till exempel livmodern. Lagom är bäst, menar Yvonne Linné.

16–17 kilo är medel

Hennes tips är istället att ta långa sköna promenader med barnvagnen och att komma tillbaks till normala matvanor så snart som möjligt.

– Vänta tills du slutat amma med att banta, då kan du se hur vikten ser ut. Ha lite is i magen! säger hon.

Många kändisar uppger att de väljer kejsarsnitt för att behålla figuren, men den metoden fungerar inte alls, enligt Annika Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

– Nej, kejsarsnitt har inte med vikten att göra, tvärtom blir man ju stelare och orörligare en lång tid efter förlossningen i?stället och gör inte av med några kalorier, vilket man gör under en vanlig förlossning, menar Annika Sohlström.

Medelviktuppgången i Sverige är cirka 16–17 kilo, och de flesta är överviktiga redan när de går in i graviditeten.

Ha tålamod

– Vikt kan vara väldigt känsligt när man är gravid och det är lätt att man undviker ämnet på mödravårdscentralen och också att man äter för mycket och för fett under graviditeten, säger Annika Sohlström.

– De som har gått upp över 20 kilo är också de som oftast får svårast att gå ner i vikt, men man får ha tålamod och låta det ta sin tid. Då håller viktminskningen bättre också, menar hon.

Går man då ner i vikt av att amma?

– Nej, studier visar att det inte är så, men däremot äter man kanske mer när man är hemma med barn och när man ammar gör man av med 500 kalorier per dag, något som kanske gör att man går ner fortare om man ammar, säger Annika Sohlström.

Se inte kändisarna som förebilder

Här är Yvonne Linnés fem bästa tips om hur du kommer i form efter graviditeten på ett hälsosamt sätt.

Petra Weiss