Fiskolja hjälper oroliga barn

Nu ska 100 svenska ADHD-barn testas

RELATIONER

Barn med svåra inlärningsproblem och koncentrationssvårigheter kan bli bättre av att få i sig fiskolja.

Nu testas metoden på 100 svenska barn vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Forskare vid Oxford University konstaterar att fiskolja markant förbättrar barnens förmåga att lära sig läsa och skriva. Även deras sociala förmåga förbättras.

– En del barn får inte tillräckligt med fiskolja i den dagliga kosten. Andra förbrukar det man intagit för fort. Man har länge blundat för kostvanornas betydelse för hjärnans funktion och barns inlärningsförmåga, säger en av forskarna vid Oxford University, enligt danska nättidningen politiken.dk.

Förbättringar efter tre månader

Forskarna har använt sig av 117 brittiska barn i åldrarna 5 till 12 år. Alla hade stora motoriska problem, läs- och skrivsvårigheter samt att flera var hyperaktiva med damp.

Efter att ha gett dem fiskolja i tre månader var det tydliga läs- och skrivförbättringar hos barnen. Samtidig verkade barnen ha roligare och var bättre på att koncentrera sig. Fiskoljan hade dock inte hjälpt mot deras motoriska problem.

100 svenska barn testas nu

Barnpsykolog Sven Östlund vid Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg har tagit till sig rapporten och testar nu 100 svenska barn mellan 8 och 16 år med samma problem som i den brittiska studien.

– Det är en stor grej för sjukvården att testa en metod som tidigare har tillhört ”flumsektorn”. Därför känns det exra roligt att nu kunna använda den i Sverige.

I Göteborg kan barn med ADHD få vänta upp till två år innan föräldrarna får hjälp.

– Många föräldrar känner en maktlöshet när köerna bara växer och försöker själva hitta fungerande metoder. Nu vet de att man gå till hälsokostaffären och se om det blir bättre med fiskolja, säger Sven Östlund.

Klar om ett år

50 barn har hittills påbörjat testerna i Göteborg. Hela undersökningen väntas vara klar först om ett år.

Till skillnad från den brittiska studien ska Östlund också inkludera barn med autism.

– En mamma till ett autsistiskt barn såg förbättringar efter att ha gett barnet fiskoljan. Kommunikationen blev bättre och rastlösheten minskade, säger han.

Alexandra Ramnewall