Nu vill alla ha triss i barn!

Allt fler svenska föräldrar satsar på stor familj

RELATIONER

Barnvagnar, blöjpaket och bäbisar vart man än vänder sig. Det är trångt på BB.

Och trängre blir det. Moderna föräldrar stoppar inte efter två välskapta. Allt fler tycker att det är trevligast med tre.

Mamma, pappa, två barn, radhustäppa och herrgårdsvagn med vovve därbak. Den svenska idealfamiljen är baserad på två plus två. Varför? Jo, det är praktiskt (man kan sitta med var sitt barn på flygresan), mindre bråkigt (fler än två barn i baksätet är ingen hit), billigast (man slipper boka extrarum på charterresan).

Och tråk-lagom. Nu pekar trenden mot att syskonen blir tre.

– Vi märker tydligt att fler föräldrar – om de kan – skaffar tre eller flera barn, säger Christina Wahlström, barnmorska och vd för Mama Mia mödravård i Stockholm.

Vad beror den här trenden på?

– Jag tror att dagens föräldrar har tröttnat på prylar och på att utveckla sig själva. De har upptäckt hur berikande barn är och ser sina barn som en härlig påse karameller att suga länge på.

– Det är ett ganska lätt beslut att skaffa barn, men inte lika lätt att bestämma ”nu räcker det”. Det ligger en viss sorg i det beslutet, särskilt för kvinnor.

Bör man oroa sig för att mittenbarnet kommer i kläm?

– Nej, det tycker jag inte. Vi uppfinner så många sanningar som vi sedan försöker hitta bevis för att de stämmer. Alla barn som föds är individer, syskon är ju inte klonade. Det första barnet förväntas alltid vara klokast, duktigast och mest förståndig. Det yngsta får ofta stå tillbaka för de äldres aktiviteter.

– Jag tror det kan vara toppen att vara i mitten. Då får man vara både stora- och lillasyskon.

Hur många barn har du?

– Tre! Och fyra härliga barnbarn.

Läs mer

Erika Scott