Cecilia & Jonas: Syskonkärleken har blivit starkare

Foto: Morgan Norman
RELATIONER

Cecilia och Jonas trodde att det räckte med två barn. Men så tog bäbislängtan över. Nu har de Ebba, 6, Hjalmar, 3 och Alice, 11 månader.

Cecilia har precis kommit hem från landet med lilla Alice.

– En hel dag med bara ”lillmonstret”, det har varit underbart! säger hon.

Är hon det - ett litet monster?

– Nej, faktiskt inte. Hon är hur enkel som helst. Men det är väl för att hon liksom bara får hänga med. De blir väl såna, treorna, säger hon och skrattar.

Hon och Jonas är mitt uppe i småbarnsrejset, barnen har kommit tätt. De har händerna fulla.

– Visst hade vi kunnat gå och grunna: ”ska vi, ska vi inte?” Men när Alice föddes var jag drygt 37 år. Det fanns inte tid att vänta, fundera och så småningom kanske ha en sladdis. Istället slarvade vi: ”blir det så blir det.” Och det blev!

Hur stor skillnad är det att ha tre jämfört med två?

– Förut kunde man dela upp sig och ta varsitt barn. Nu blir det alltid ett barn ”över”, liksom. Jag sitter över huvud taget aldrig ner. Vi har ingen släkt i närheten, så det är fullt ös hela tiden.

Vad är det bästa?

– Att en bäbis i familjen verkligen är ett kärlekskitt. Syskonkärleken har blivit starkare, faktiskt. Dessutom tror jag att det kan bli mindre bråk också. Två syskon är så utlämnade åt varandra, med tre finns det utrymme för andra konstellationer.

Finns det några nackdelar?

– Jag tycker nog att vi inte hinner med Hjalmar riktigt. Ebba har ju fullt upp med skola och behöver stöd. Alice är minst och kräver mest hjälp. Å andra sidan är Hjalmar så cool. Han grejar det.

– Annars tycker vi att det är spännande att vara en familj med fler barn än vuxna.

– Det kommer nog att bli en hel del familjeråd och diskussioner om vart vi ska åka på semester i framtiden!

Fakta/Cecilia & Jonas

Läs mer

Erika Scott