”Jag är inte för det här med straff”

Tv-nannyn Eva Lilja chattade med läsarna

RELATIONER

Den svenska supernannyn Eva Lilja medverkar i ”Nannyjouren” i TV3, som kommer tillbaka i höst.

Mamma säger: Hej, Jag undrar om mitt barn skolkar vad ska jag ge han/hon för starff?

   Eva Lilja säger: Först och främst, kontakta skolan. Tillsammans kan ni prata om åtgärder - för skolningen beror ju med största sannolikhet på någonting. Kanske blir ditt barn retat - ta reda på orsaken innan du vidtar åtgärd. Absolut inga straff i första skedet. Man kan diskutera mycket med barn.

säger: Aga bvorde tillåtas igen! Det är det enda som biter på riktigt jobbiga ungar. Ellwer vad har du för alternativ?

   Eva Lilja säger: Tydlighet. Att berömma när det fungerar - beröm kan ofta bryta ett dåligt mönster. Om barnet uppför sig illa beror det ofta på oss vuxna, att vi inte kan läsa barnet. ABSOLUT inte slå, det är förbjudet i lag! Barn som blir slagna slår ofta själva. Sök hjälp istället.

Ia säger: Varför är det så många vuxna som inte sätter upp gränser för sina barn?

   Eva Lilja säger: Vuxna i dag är väldigt konflikträdda. Vi har svårt att vara stränga och stå för det vi vill. Det är lättare att mesa med, då behöver man inte ta en konflikt just nu. Och det gör ofta saken värre, då förstår inte barnet när det blir fel.

stina säger: hej

har en pojke på 7 som just nu sätter sig på tvären kring allt jag säger. han reagerar med att lägga sig på golvet och gråta. om jag säger att vi ska göra a då vill han b och tvärtom. ärligt talat håller jag på att bli galen. jag orkar nästan inte säga något eftersom jag "vet" att det blir nämnda reaktion. skolan har oxå nämnt att han gör på samma sätt där han inte får sin vilja igenom. vad gör jag?????

   Eva Lilja säger: Bestäm dig för vad det är du vill. Vill du a, så fortsätt håll a hela tiden. Ge INTE EFTER! När du har gjort det ett antal gånger behöver han inte ta på sig den rollen att bestämma över dig längre. Barn kan få bestämma småsaker, men vi vuxna har huvudansvar och måste vara vuxna.

Lärarvikarien säger: Det finns ju många böcker om barns utveckling. Har du någon "favorit" att tipsa om?

   Eva Lilja säger: Nej, det har jag inte. Sök kurser och föreläsningar, och gå in på biblioteket och fråga där.

Kent säger: hej är det försent att börja sätta gränser när barnet är sex år? vi har tidigare vart ganska slappa men nu börjar det gå över stryr. hur ska vi ändra "approach"? rädda att vår son inte ska ta oss på allvar

   Eva Lilja säger: Det är aldrig försent. Det är en bra insikt ni har kommit till. Det kommer att bli otroligt förvirrande för barnet i början, men kämpa på! Trägen vinner!

Camilla säger: Hur får man sitt barn att sitta still o äta i lugn o ro??Slippa gnäll o trams vid varje matsituation!!?

   Eva Lilja säger: Det är något alla föräldrar går igenom. Det är viktigt att förbereda måltiden i god tid, och gärna låta barnet hjälpa ner. Lägg upp lite mat åt gången åt barnet - låt det helst ta själv. Syskon ska inte ha ögonkontakt vid matbordet om det är struligt runt bordet. De utmanar ofta varandra även vid matbordet. Om barnet kladdar eller kastar mat - ta bort tallriken. Tala om vilka regler som gäller, och ge inget alternativ som att tex gå och leka. Vill barnet inte äta, låt det sitta en bit bort och inte göra någonting.

Anna Hallgren säger: Hej! Jag är en lärarstudent som just nu håller på med ett arbete om straff och belöning, vad anser du är viktigast att tänka på i den typen av metoder?

   Eva Lilja säger: Jag är inte för det här med straff. Jag tycker att man ska trycka på de positiva bitarna, att berömma och tala om att barnet är duktigt - så mycket man bara orkar. Då tar det som är bra överhanden. Ett barn som hela tiden får höra att det är jobbigt och gör fel saker, lever upp till sin roll och blir jobbigt. Ett barn som bråkar kan tas åt sidan där det får lugna ner sig en stund. Sen kan man prata om vad som hänt.

Kristina säger: Hej! Jag har en son på 2 år och en dotter på 1 år. När min son slår eller på något sätt gör något olämligt mot sin syster har vi lärt honom säga förlåt. Problemet är att nu säger han förlåt om jag ex sätter gränser gällande användandet av nappen. När jag säger nej tror han att det räcker med att säga förlåt för att få nappen. Hur ska vi hjälpa honom att använda uttrycket korrekt?

   Eva Lilja säger: Jag har sett det här så många gånger. När en 2-åring testar och gör fel, säg ett klart och tydligt nej när det hänt något och trösta den lilla själv. Barn i den åldern är ofta för små för att förstå ordet förlåt.

Maja säger: Hur hjälper jag mitt barn att bli modigare?

   Eva Lilja säger: Beror på situationen. Vissa barn är försiktiga, men låt det göra små utflykter tillsammans med dig till ett ställe där barnet är tryggt. Spring inte efter och lyft upp barnet hela tiden, det oroar ofta mer. Låt barnet förstå att det inte är någon fara att till exempel ramla och skrubba knät.

lotta säger: Hej! har ni någon gång i programmen råkat ut för barn med damp eller Aspergers symdrom?

Hur gick det då?

   Eva Lilja säger: Vi har riktat in oss på barn utan den problematiken. Men det kanske kommer i kommande program.

Kria säger: Vad gör man med barn som slår sina småsyskon?

   Eva Lilja säger: Säg nej, tydligt och klart. Om det är ett litet barn som slår, så lägg barnet på rygg, säg NEJ och ägna dig sedan åt det slagna barnet. Att slå är oacceptabelt, det får man inte göra. Att bli lagd på rygg kan ofta vara obehagligt för ett barn. Om det är ett större barn, sätt ner barnet bredvid dig när du tröstar det slagna barnet. Ge ingen energi åt den som slår.

Linda säger: Hej,hur kan jag hjälpa min dotter som tycker att hon är för tjock?

   Eva Lilja säger: Svårt att svar på eftersom jag inte vet hennes ålder. Barn i skolåldern har ofta en väldig påverkan från kamraterna, men prata med skolsyster och gymnastikläraren - kanske kan de ha en extra lektion om kost och kropp. Ordna tjejsnack med skolsyster.

Mamsen säger: Har du själv barn?

   Eva Lilja säger: Ja, sex stycken. Och ett barnbarn.

Lärarvikarien säger: Hur gör man om det är flera barn som slåss i klassrummet, typ två par? Det går ju inte att lyfta undan mer än en elev åt gången. Ibland är det svårt att räcka till för 30 elever...

   Eva Lilja säger: Är situationen ohållbar - tala om att du behöver extraresurs. Det är inget nederlag, utan en hjälp för dig att orka fortsätta vara lärare.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan.

musse säger: Mitt barn lyssar inte på mig. han brukar bli arg när jag befaller honom göra saker. Vad ska jag göra?

   Eva Lilja säger: Vet inte hur gammalt ditt barn är - men fortsätt med tydlighet och tala om hur det hänger ihop i ett hushåll, att alla måste hjälpas åt.