Risk för fler dödfödda barn

Forskare kräver bättre mödravård för mammor över 35

RELATIONER

Antalet dödfödda barn riskerar att öka om inte mödravården förändras och anpassas till att förstföderskorna blir allt äldre, enligt två svenska forskare.

Förstföderskorna blir allt äldre och 2003 var för första gången mer än var tionde förstagångsmamma över 35 år, enligt preliminära siffror från Socialstyrelsen som Dagens Nyheter har tagit del av.

Fördubblad risk

En amerikansk studie visar att den som är 35 år eller äldre har en fördubblad risk för dödföddhet, att det fullgångna barnet dör i magen före födseln. I Sverige dör varje år mellan 300 och 400 fullgångna foster i livmodern innan de föds.

– Det kan bli svårt att motverka att antalet dödfödda ökar om mammorna fortsätter att bli äldre och mer överviktiga, säger Karin Pettersson, överläkare på obstetriksektionen vid Karolinska Huddinge.

Hon tycker att förlossningsklinikerna borde vara mer aktiva och inte låta kvinnor över 35-40 år gå långt över tiden, utan starta förlossningen för kvinnor med riskprofil.

Fler ultraljud

Hon får medhåll av Karel Marsal, professor i gynekologi och obstetrik vid Lunds kvinnoklinik. Marsal rekommenderar en mer differentierad mödravård med bland annat fler ultraljudsundersökningar av äldre förstföderskor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM