Hur ska jag få slut på utbrotten?

RELATIONER

Hej! Jag har en flicka på drygt 20 månader som från att ha varit världens ”enklaste” bebis nu skriker och sätter sig på tvären vad gäller det mesta. Hon vägrar ta av pyjamasen på morgonen och vägrar sätta på sig den på kvällen.

Minsta lilla grej som går emot henne gör att hon skriker och slänger sig på golvet. Dessa situationer uppkommer cirka 10 gånger per dag och är något tröttsamma för oss alla. Har du något tips hur man ska hantera henne för att undvika och få slut på utbrotten? Jag antar att hon är frustrerad för att hon inte kan tala om vad hon vill.

Trebarnsmamma

Nanny Eva svarar: Hej Trebarnsmamma! Jag förstår att det är tufft. Man känner sig som en dålig förälder när barnet ständigt får ”ruptusanfall” . Försök förebygga genom att använda en äggklocka. När klockan ringer ska barnet ta av sig pyjamasen, klä på sig, gå och lägga sig etc. Det blir mycket klocka första tiden, och du måste fullfölja det du har bestämt. Din dotter kommer efter en tid att förstå att du bestämmer, och att det du har sagt är det som gäller. Ge henne alltid mycket beröm när till exempel pyjamasen är på och snart kommer hon själv kunna hämta den. Anfallen kommer att bli färre, och ni får lugnare hemma och flickan blir trygg i sin roll, när hon förstår att hon inte behöver bestämma allt själv. Att våga vara vuxen är inte elakt.

Lycka till!