Vilket är det bästa sättet att sluta med napp?

RELATIONER

Hej Nanny! Vilket är det bästa sättet att sluta med napp? Snabbt och smärtsamt eller när barnet känner sig moget? Vi har en fyraåring som inte visar några tecken på att någonsin känna sig mogen att sluta med sin älskade napp och en treåring med mycket bestämda åsikter.

Samtidigt är vi oroliga för tänderna som visar tydliga spår av nappen. En idé som min man förespråkar är att ta bort alla nappar i samband med ett miljöombyte. Eftersom vi snart ska flytta kan det vara läge då. Jag är av den åsikten att med tanke på allt vad en flytt innebär kan de väl i alla fall få behålla tryggheten som nappen ger.

Bekymrad mamma

Nanny Eva svarar: Hej! Att sluta med nappen är ett svårt beslut! Det rör upp många starka känslor både hos barnet och de vuxna. När ni alla mår bra och är beredda kan ni ta det sorgearbete på cirka en vecka som det tar innan barnet är ”avvant”. Det kan bli många krokodiltårar innan veckan är slut, men är ni som vuxna motiverade att klara av det, och överens att det är NU ni ska hjälpa barnet, så finns det alla förutsättningar att det ska lyckas. Att sluta i samband med flytten kan vara en bra ide, och det är ju ni som föräldrar som är tryggheten, inte nappen.