Ska jag tvinga med min tonåring till landet?

RELATIONER

Hur mycket frihet ska man ge en tonåring? Jag är mamma till en kille som nyss har fyllt 16.

Den senaste tiden har han vägrat att följa med oss när vi åker till landet på helgerna, han vill hellre umgås med sina kompisar. Jag kan inte tvinga honom att följa med, dels är han stor och stark och att ha en tvärsur tonåring med sig en hel helg känns inte så kul. Hittills har allt fungerat bra när han har varit ensam hemma. Men jag är rädd att han ska ordna fester hemma och att det kommer massor av objudna gäster som röjer och förstör. Vad ska jag göra?

Orolig

Nanny Anne-Lie svarar: Att tvinga med en 16-åring till landet blir oftast bara otrevligt för alla inblandade. Det som skulle bli en trevlig helgavkoppling blir ett krig.

Din son har nu börjat ta klivet in i riktiga vuxenlivet. Om två år är han helt där, hur skrämmande det än kan te sig för en orolig förälder. En bra lösning är att han får vara kvar hemma två helger av tre. Och att någon vuxen i närheten som ni alla litar på (kanske en granne) då har lite extra koll. Detta också som en trygghet för sonen.

Jag tror att han kommer att växa av att ha eget hushåll på vissa helger. Men reglerna kring detta måste vara tydliga, liksom följderna. Som att ni inte vill komma hem till ett ostädat hus. Eller att det inte får vara vilda fester hemma. Skulle något inträffa som bryter er överenskommelse måste ni ha en tydlig strategi. Avbryt hans ensamboende hemma under en begränsad tid, till exempel ett halvår, för att sedan påbörja det på nytt.

Att försöka få honom att tillbringa en helg av tre med er på landet är också viktigt. Berätta om er önskan att umgås med honom. Att ni vill vara tillsammans med honom, inte bara för att ni är oroliga för vad som kan hända hemma.

Umgänget med tonåringar bör präglas av gemensamma överenskommelser, tydliga följder och tillit (om inte de upprepade gånger bevisat att de inte förtjänar det).

Men man måste naturligtvis lämna utrymme för misslyckanden. Vissa kan han inte rå över. Men följden måste ändå bli densamma. Om en massa ”kompisar” som han inte klarar att avvisa kommer hem en helg måste du tydligt visa att du vet att det inte var hans fel. Ändå måste de ensamma helgerna avbrytas. Både han och lägenheten måste skyddas.

Kom ihåg att ungdomar som själva varit med om att utforma överenskommelserna håller dom bättre. Dessutom lär de sig att förhandla sig fram bättre i livet. Så vinsten blir dubbel. Nu gäller det bara att ni hittar den pålitliga vännen/grannen i närmiljön.

Lycka till!