Så ser du om barnen blir tjocka

Forskare: Stillasittande farligare än godis

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
friska med lek Barn som leker sig trötta sover bättre och löper mindre risk att bli feta. Gamla sanningar blir som nya när forskarna presenterar de senaste rönen.
RELATIONER

LONDON

Det är två av de främsta orsakerna till att barn blir feta.

En ny studie avslöjar åtta varningstecken föräldrar bör se upp med.

För mycket tv och för lite sömn.

- Föräldrar verkar inte inse hur stillasittande och passiva deras barn ofta är. De har intrycket av att barnen alltid "flänger omkring" medan de i själva verket kanske pratar åtta timmar om dagen, men inte gör något fysiskt,

Det säger John Reilly vid universitetet i Glasgow.

Han studerar fetma hos barn och har undersökt 8000 sjuåringar.

Faktorerna som avgör

25 olika riskfaktorer vägdes in, alltifrån vilken tid på året barnen är födda till hur mycket deras föräldrar skjutsade dem med bil.

Forskarna fann sju varningstecken för föräldrarna.

- De här faktorerna kan under de första levnadsåren bestämma om en människa blir fet längre fram i livet, säger John Reilly till The Guardian.

Forskningsresultaten som publiceras i British Medical Journal visar att skräpmat, läsk, fett och socker inte enskilt är de största riskfaktorerna.

Förödande livsstil

Det är när barnen blir stillasittande, som framför tv:n, som det blir farligt. Redan i treårsåldern utvecklar barnen livsstilsvanor som kan bli förödande längre fram.

För lite sömn kan också vara farligt, eftersom det kan påverka tillväxthormonerna negativt. Barn som rör sig mycket sover ofta bättre eftersom de blir naturligt trötta.

- Att föräldrarna är mycket överviktiga kan också ha betydelse. Dels kan de ha anlag för fetma, och dels kan de ha dåliga matvanor som överförs på barnen, säger Reilly.

Aldrig banta

Men barn ska aldrig banta, understryker han, de ska bara äta rätt och röra på sig. Allt fler barn i västvärlden i dag drabbas av övervikt och fetma.

Viktproblemen kan följa med barnen upp i vuxen ålder och leda till både hjärtproblem och diabetes. Barnen löper även större risk att bli retade i skolan.

Källa: Studie av 8000 barn vid universitetet i Glasgow.

Här är 7 varningstecken

Jennifer Wegerup