– Hur ska vi få det lugnt vid matbordet?

Nanny Eva svarade på läsarfrågor i chattet

RELATIONER

annika säger: hur början man att potträna sitt barn?

Eva Lilja säger: Ställ en potta i hallen, och låt den stå i några dagar. Gör ingen grej av den. När barnet blir nyfiket, låt det prova att sitta där. Börja inte för tidigt - barn visar själva tydligt när de är redo.

Anita säger: Min pojke har inte sovit i sin säng en hel natt sen han föddes. Han är idag 4 år. Är detta normalt?

   Eva Lilja säger: Ja, det är det. Förmodligen har du själv inte ”navlat av”, du har inte tillåtit honom att bli stor. Jag tycker du ska ta en lillsemester själv, eller be mormor och morfar komma hem och sova hos er medan du sover borta. Själv har jag haft en madrass på golvet där barnen har fått lägga sig. Man måsta få sova ordentligt om man ska orka vara en bra förälder. Man behöver inte ligga så tätt inpå sin mamma när man är fyra år.

hejsaneva säger: Hejsan jag har en dotter som har ett problem!!

Hon vägrar äta!!

VAD SKA JAG GÖRA??

   Eva Lilja säger: Gör ingen grej av att hon inte äter. Går hon på barnomsorgen, hör hur hon äter där. Börja skriva upp hur hon äter hemma. Ofta petar man i barnet en banan, en bulle osv och märker inte att de får i sig en hel del annat. Låt barnet sitta med vid matbordet och ta själv, små portioner. Låt det därefter ha sin gång.

Ingela säger: Min yngsta dotter som är 10 år skriker och får raseriutbrott. Vad ska jag göra?

   Eva Lilja säger: Barn testar alltid hur långt de kan gå. Bestäm vilka regler som är viktiga, fyra fem stycken. Håll dig till att ge samma svar de hundra första gångerna som de hundra andra. Barn letar regler, håll dig till dina och håll fast vid dem.

Siv säger: Varför bits en del barn? Vad kan man göra om de endast är 15 månader.

   Eva Lilja säger: Barn går igenom det orala stadiet, de stoppar allt i munnen. När ett litet barn biter i hakan på mamma tycker man det är gulligt - men när tänderna kommer är det inte lika gulligt längre. Var tydlig redan från början med att man inte får bitas. Har man redan hamnat där, säg tydligt nej och lägg inte för mkt energi på att förklara eller informera, utan ge bara ett tydligt nej. Biter barnet andra barn, lägg det på rygg och säg nej. Ägna dig sedan helt åt det bitna barnet.

frida säger: Hej! När är min 5-månaders dotter tillräckligt gammal för att uppfostras, dvs när kan man börja tillrättavisa, säga nej, och sätta gränser?

   Eva Lilja säger: Det tycker jag du kan göra när du märker att det behövs. När ett litet barn nyps, eller drar i håret, säg ifrån och ta bort handen. Efter hand förstår barnet mönstret. Glöm inte att barn är väldigt intelligenta, de förstår mycket mer än vi tror, och de hör på rösten vad man får och inte får göra.

Sofie säger: Hur ska jag få min 8-åriga dotter att sluta suga på tummen?

   Eva Lilja säger: Påminn henne när tummen åker in i munnen. Gör ingen stor affär av det, men prata med henne om att te x kompisar tycker att det är konstigt när man är så stor och suger på tummen. Ska hon göra det, får hon göra det hemma. Barn kan vara grymma. Måla nageln röd, det kan påminna eller stoppa henne.

Tina säger: hejsan... jag har en dotter som är tjurig och inget vill... passar inte ens att leka med sina saker.. hur ska ja få henne aktiverad i sitt rum?

   Eva Lilja säger: Sluta ha dåligt samvete. Låt henne sitta och tjura. Barn som har tråkigt två timmar om dagen utvecklar sin kreativitet efter hand. barn som blir serverade lekar hela tiden lär sig inte att tänka själva. Hon kanske behöver ta det lugnt helt enkelt.

MammaLotta säger: Hejsan! Hur tycker du att man ska agera när barn använder könsord/svordomar pratar om kn...lla och sånt? Ska man bara förbjuda rakt av och säga att det inte låter "trevligt" eller?

   Eva Lilja säger: Barn provocerar. De har sett att orden väcker rekation, och vill se om det väcker samma reaktion hos mamma. Det är bra om man sätter sig ner och pratar om vad orden egentligen betyder. Jag tycker att man ska säga att det där passar sig inte, jag vill inte höra det. Vill barnet säga sådana ord, kan det göra det inne på toa till exempel.

Yes säger: Hej. jag har en son som fyller 2 i juli och han är omöjlig. Han har sådan överskottsenergi att han inte somnar förrän närmare 22 på kvällen fastän han är på dagis hela dagen och härjar och han fortsätter fram till läggdags. Dagispersonalen har föreslagit att jag skall ge honom fiskleverolja, men det måste väl finnas något annat sätt för honom att varva ner på?

   Eva Lilja säger: Fasta rutiner, bär honom inte så mycket. Han kan gå hem från dagis till exempel, ta inte bilen och låt honom inte sitta i kundvagnen i affären. Många föräldrar bär sina barn alldeles för mycket, och låter dem sitta framför tv på eftermiddagen och kvällen. Sover barnet på dagis, minska sovtiden till tio minuter - det kallas mikrosömn och fungerar alldeles utmärkt.

elisabet säger: Hej!

Min fråga gäller tonåring, 15 år. Hur ska man få honom att ta ansvar för skolan, tex läxor, prov och passa tider?

   Eva Lilja säger: Sätt er ner och prata igenom situatiuonen. Många föräldrar tycker att barn inte ska behöva hålla tider eller hålla ordning på saker, men däremot får de vara ute sent på helgerna och det tycker jag är fel. Är man 15 är man mogen att ta ett visst ansvar, men man behöver hjälp med annat som regelbundna måltider och bestäma tider för när man ska vara hemma. Tonåringar pendlar mellan att vara vuxna och att vara 3 år - de är små innerst inne.

mamma71 säger: Hur ska vi få det lugnt vid matbordet med en snart 5-åring som är stöddig och otrevlig och gapig vid alla måltider?

   Eva Lilja säger: Förbered barnet på att måltiden ska bli lugn. Låt honom inte provocera. Ha inte förväntningen att det ska bli stökigt, och servera honom en liten portion. Försök ta vara på det positiva, och involvera honom i samtalet - prata inte bara vuxna emellan.

Juan - 2 flickor säger: Jag har 2 flickor, 4, och 7. Jag har problem med deras avundsjuka på varandra, och för att inte bråka med dem, så får de allting likadant, hur kan jag göra för att stoppa det?

   Eva Lilja säger: Har de samma intresse, så kan de ju få samma saker. Men om man äter olika mycket, så lägger man inte upp lika mycket till barnen. Frågar man dem vad de önskar sig, så kan de ju själva bestämma vad det är de vill ha. Om den ena önskar sig en bil, kanske den andra vill ha en mjukishund. Försök få dem att förstå att det är roligare att leka tillsammans och att man kan ha olika grejer. Det ska inte handla om att ha bara för att ha, då måste man bryta mönstret. Lillasyster ser ofta upp till sin storasyster och vill ha likadana saker.

Daniel säger: Hur gör man för att lyckas med sitt barns uppfostran?

   Eva Lilja säger: Gå på magkänslan. Känns det rätt för dig, så är det förmodligen ett bra alternativ. Fundera på vad DU tycker är viktigt - är det läggtider, lördagsgodis osv? Bestäm dig för vad du ska följa och håll inte på att hatta fram och tillbaka, det förvirrar bara. Låt inte barnet få planera hela er verksamhet, de kan välja om de vill ha pannkaka eller spaghetti men de kan inte få frågan ”vad ska vi äta i dag”. Barn ska inte behöva ha vuxenansvar!

Moderator säger: Sista frågan

emilia säger: har en dotter som är oerhört "mammig" hur får man henne att kanske kunna vara lite med andra än mig

   Eva Lilja säger: Är barnet litet, ett år eller så, så är föräldrarna den naturliga tryggheten. Sätt dig ner och låt barnet göra små utflykter från dig när det själv vill. Låt det komma tillbaka och ”tanka”, så kommer det att våga mer och mer. Är barnet äldre och kanske svartsjukt, så försök förklara att det är OK, jag finns kvar, men nu vill jag prata med någon annan. Barnet får vara bredvid och vänta.