Hur får vi våra barn att äta utan bråk och gråt?

RELATIONER

Jag har två små underbara barn på 1 år och 2,5 år. Vid middagstid blir våra små gullefjun som förbytta. De grimaserar åt varandra samt kastar mat i alla väderstreck. Säger vi till på ett lugnt och pedagogiskt sett flinar dom bara. Blir vi arga, börjar de gråta och maten blir då absolut inte uppäten. Får de gå från bordet blir de jättenöjda och springer in på rummet och leker (varpå deras hunger snart blir olidlig och då är det bara välling som gäller). Har du något bra förslag på hur maten hamnar i barnens munnar i stället för bredvid? 

Annika

Nanny Eva svarar: Gratulerar till era små! Att berikas med barn så tätt efter varandra är en utmaning i sig.

Förbered barnen på att om en liten stund ska vi sitta vid matbordet. Sätt dem då så att de INTE har ögonkontakt med varandra. När de väl sitter på sina platser – ge dem beröm. Om det blir bråk­igt när ni har börjat äta, ta bort tallriken utan att säga så mycket. Fortsätt bara lugnt att äta. De ska inte få alternativet att gå ifrån och leka. Första dagen kan ni sitta kvar några minuter, öka sedan tiden vartefter.

Försök att hela tiden vara lugn och tala efteråt om att det var trevligt att alla kunde äta tillsammans.

Det är viktigt att ni vuxna sitter och småpratar, men utan att störa barnen när de äter. Tänk också på att lägga upp lite mat åt gången. Det är bättre att de får fler portioner om de äter upp.

Blanda inte ihop maten i en enda gegga, eftersom barn vill veta vad som smakar vad. Smaklig måltid!