Marie, 36: Jag vill ha en hemmaman

RELATIONER

Hällefors

Hon har eget företag, två barn, två hästar, två hundar och femton får.

– Jag skulle vilja ha en hemmaman, säger Marie Sannes, 35.

Klockan är halvfem och Marie Sannes har precis hämtat Cecilia, 8, och Eddie, 5, på skola och dagis. Maken Christer är kvar på jobbet.

Vi färdas på skumpiga vägar rakt ut i skogen – till Skåln. Där bor familjen i ett rött trähus med björkar utanför och en vacker bad­sjö. Det är iskallt i huset, så Marie stoppar in några vedklabbar i gjutjärnsspisen i köket.

Marie Sannes är ingenjör. Hon driver ett eget företag i mekanisk konstruktion. Hon jobbar heltid, annars går firman inte runt.

–?Vi flyttade hit för att få mer fritidsliv och en lugnare tillvaro.

Timmarna är för få

Men livet är ofta stressigt och timmarna med barnen är få. Halvsju väcker Marie barnen. Vid halvåtta är de i skolan. Fem är de hemma igen.

– Det som är stressigt är att försöka få ihop allt med heltidsjobb, barn, städa, besiktiga bilen, sortera strumpor, vattna blommor, renovera klart huset ? När barnen lägger sig vid åtta kan jag sätta i?gång. Men vem orkar då? säger Marie.

På köksgolvet gör Cecilia gymnastik, Eddie har klätt ut sig till Spindelmannen – och taxen Nato ligger i värmeugnen och tinar.

–?Jag tycker det är tråkigt att man inte får vara med och uppfostra sina egna barn mer. Man hämtar dem sent. Hem. Ger dem mat. Sedan är det godnatt. På tre timmar ska allt skötas. Enda stunden man har med dem är ju nästan bara när de ska borsta tänderna.

Hemmaman – en dröm

Så Marie drömmer om en hemmaman.

–?Om Christer vore hemmaman skulle jag slappna av mer. Att veta att han hinner tina ett paket med köttfärs, förbereda middagen, betala räkningar – och göra allt som måste göras när man kommer hem. Det skulle minska min stress, säger Marie Sannes.

–?Då skulle jag ha mer trivsamhetstid med barnen. Jag skulle kunna koncentrera mig mer på jobbet och på barnen.

Christer ansökte därför om friår i Filipstads kommun, där han är anställd. Men han fick avslag.

–?Vi blev väldigt besvikna, säger Marie.

Men nästa år ska han försöka igen.

Marie Sannes hoppas att livspusslet – och Sega damer – blir en valfråga.

–?Livspusslet är en del av familjepolitiken, som helt enkelt inte diskuteras. Jag hoppas innerligt att det kan bli en punkt på den politiska agendan inför nästa val.

Mary Mårtensson