– Man får bolla med den tid som finns

Heltidsarbetande fembarnsmamman Helena chattade med läsarna

RELATIONER

Misan säger: Helena! Hur lyckas du? Vad är ditt hemliga trick? Själv har jag svårt att få det att funka med två barn, känns som om jag har andan i halsen från det att jag slår upp ögonen tills att jag går och lägger mig. Du är stark!

   Helena Sandberg säger: Planering och åter planering är mitt hemliga trick. På helgen planeras kommande vecka tillsammans med min man, och vi lägger upp strategin och hur vi ska få in till exempel läkarbesök osv.

kajsa säger: Hej, det låter som att du har sjukt mycket att göra. Hjälps din man och du åt?

   Helena Sandberg säger: Vi delar på allting. Det är den som har lättast att komma ifrån som får ta det. Han tar alla skjutsningar eftersom jag inte har körkort. Och det är mest han som lagar maten.

Snutte säger: Hej! Jag är en tjej på 20 år (är kanske gravid) är det fel att skaffa barn så här tidigt?

   Helena Sandberg säger: Det måste vara ditt eget beslut, och är helt individuellt. Jag fick mitt första barn när jag var 19 och var ganska mogen då. Jag tror att man mognar när det blir verklighet, under graviditeten. Men det är ett stort ansvar.

Rita säger: Är det skillnad mellan dig och en mamma som bor i en storstad? Är det enklare att hinna och orka i en mindre stad tror du?

   Helena Sandberg säger: I en storstad kanske det är tuffare tempo, och att barnen kanske har lite mera ansvar. Men annars vet jag inte om det är någon större skillnad. Det är kanske inte lika mycket bilåkande i en större stad.

en_pappa säger: Hur får ni ihop ert privatliv? Vi har tre barn och har fullt upp...

   Helena Sandberg säger: Vilket privatliv? Nä, skämt åsido, men man måste ta sig tid för annars orkar man inte. Man får försöka ta sig tid på kvällarna när barnen lagt sig eller turas om med nattningen. Om jag bara skulle vara mamma Helena skulle jag aldrig orka. Jag måste få vara bara Helena ibland.

Millie säger: Hej, håller du i det långa loppet, tror du? Blir lite orolig för dig, för jag har sett väninnor som kört i ett rasande tempo i livet och sedan har det kommit bakslag i form av sjukdomar och långa perioder av extrem trötthet.

   Helena Sandberg säger: Trött är man väl jämt, det kan man inte komma ifrån. Men jag måste hålla tills barnen flyttar hemifrån åtminstone. Jag tränar regelbundet och då håller jag igång både kroppen och psyket. Förhoppningsvis håller jag mig frisk.

Sofi säger: Hjälper barnen till hemma? De som är lite äldre alltså

   Helena Sandberg säger: Ja, det gör de. De vet vad som behövs göras, och hjälper till utan att jag behöver säga till dem. Det är kanske skillnaden i en större familj - de ser hur mycket de är. De har kanske lite mer ansvar än vad barn i mindre familjer har.

lina säger: Hur ska man få sin kille att förstå att hem och barn är lika mycket hans ansvar. Ibland känns det som att killen måste få extra mycket beröm och uppmärksamhet om han hjälper till lite extra, varför är det så?

   Helena Sandberg säger: Där är skillnaden - att en del män ”hjälper till”. Men du får ställa ultimatum om det inte funkar att prata om det. ”Om inte du gör något, så gör inte jag det heller.” Om inte min man tog sitt ansvar skulle han nog inte vara kvar här.

AnneliJ säger: Hej Helena, har själv åtta barn och kan konstatera att jag inte har det så mycket värre än grannen som har tre barn. Tar aldrig du och pappan ledigt för er själva tillsammans?

   Helena Sandberg säger: Ytterst sällan, kanske en gång per år. Men det är alldeles för sällan. Det är svårare att ta sig tid och att skaffa barnvakt när man är en stor familj.

mia säger: Hej! Har 2 barn och vi lyckas inte planera för tiden. Det börjar bra men falerar snart. Har ex gjort matlista men den fungerar kanske 2 veckor sedan orkar jag inte längre. Sköter hemmet och hämtar barnet på dagis(är föräldraledig nu med yngsta barnet). Fasar inför hösten då jag börjar jobba 80% - tycker inte jag hinner med nu hur ska det då bli sedan? Har du några konkreta tips och råd vart jag kan vända mig?

   Helena Sandberg säger: Hej, det viktigaste är att försöka hålla igång planeringen. Ni kanske kan dela på hämtning och lämning? Om du inte hinner så kanske du måste gå upp lite tidigare? För att få till matlagningen så enkelt som möjligt så är det viktigt att storhandla - eller göra storkok på helgen.

Mimmi säger: Vi har tre barn, funderar på att skaffa ett till. Tror du att det är en bra idé?

   Helena Sandberg säger: Det måste ni sätta er ner och diskutera. Om ni känner att ni hinner och orkar med. Den stora skillnaden tycker jag var från inget barn till ett barn och från ett barn till två barn. Sedan tycker jag inte att det har varit någon större skillnad.

lol säger: Om man har det stressigt hemma och har ett stressigt jobb... är det inte att fundera på att söka ett lättare / mindre stressigt jobb där man kan komma undan jobbet en timma om det skulle behövas?

   Helena Sandberg säger: Jo, om man inte trivs med stress. Jag skulle inte kunna ha ett jobb där jag satt och tog det lugnt, jag behöver fart och fläkt. Men om stress får dig att må dåligt så kanske det är läge att byta jobb.

Moderator säger: Sista frågan

Karin säger: Hej, var du inställt på att det skulle bli så här kämpigt när ni skaffade barn?

   Helena Sandberg säger: Nej, det var jag nog inte. Men jag hade inte heller planerat att skaffa fem barn från första början. Men nej, jag trodde inte att det skulle bli så lite tid kvar - men nu ser det ut så här och då får man försöka bolla med den tid som finns.

Moderator säger: Tack Helena, och alla ni som chattat!

   Helena Sandberg säger: Tack för mig, ha en riktigt trevlig dag!