– Vår son ljuger om oss på dagis

Nanny Anne-Lie chattade med läsarna

RELATIONER

Missan säger: Hej Anne-Lie! Det är så att jag har märkt att många mammor säger till barn "Du får ingen bulle" eller liknande när barnen är lite busiga. Kan det vara något bra för barnen eller man ska försöka med något annat? Jag kan inte tänka mig att det där skulle vara bra.

Anne-Lie Arrefelt säger: Skall man hota, ska det vara relaterat till "buset", och nära i tiden. Skall man fika om en stund, kan en indragen godsak vara aktuellt. Men inte utan att man kan göra verklighet av hotet. Då är kanske det bättre att dra in något annat.

Mattias säger: Hej! Vi har fått problem med vår son som blir fyra i augusti. Vi antar att det beror på att vi fick en till pojk nu i mars och att han känner sig åsidosatt. Det yttrar sig genom att han blir elak och slåss och skriker. Han lovar att vara snäll när vi håller i honom och kramar honom men så fort man släpper så blir det snart samma igen. Ska man tala om för honom att han är elak när han slåss eller ska man inte säga så utan försöka få honom lugn på något annat sätt? Han slåss fruktansvärt vissa dagar.

Anne-Lie Arrefelt säger: Han får inte göra illa sin lillebror - punktmarkera. Säg att hans beteende inte är OK MEN ge honom enormt mycket beröm när han gör någonting bra, och gör honom så delaktig det bara är möjligt. Ge honom också mycket egentid!

Kerstin säger: Hej, Har en underbar treåring. Nu är hon inne i en period då hon är himla "kaxig" mot sina kompisar. jag skäms inför andra föräldrar. Hon är störst, hon kan allt bäst, hon gungar högt etc. ALLT är en tävling och hon ska ha just den gungan eller något annat som något annat barn tar. Jämt denna tävlan om allt. Har du några råd?

Anne-Lie Arrefelt säger: Grattis till en tuff tjej som kanske blir en vinnare! Men - låt henne inte leka med andra barn utan att det är vuxna med som kan tala om för henne att hon måste dela med sig, vänta på sin tur etc. Hon måste få hjälp att lära sig.

Kidzet säger: Är det inte svårt att vara "kylig" i situationer där barnen bråkar och skriker hela tiden?

   Anne-Lie Arrefelt säger: Jo - men det är en övningssak att inte gå in med för mycket känslor och inte överreagera. Det är värdefullt att bibehålla sitt lugn för då kan man vara mycket mera saklig och rättvis.

jenny säger: Hej! När man sett på alla "nanny" program (usa) så använder de typ en "skamvrå"? det ser att fungera, men hur uppskattat är det i Sverige för det ser ju inte bra ut.

Anne-Lie Arrefelt säger: Det är ett sätt att göra en ”time out” som iochförsig kan vara bra. Men det kan vara för överarbetat när det är ett mindre problem. Att låta barnet gå in på sitt rum och låta barnet lugna ner sig kan fungera lika bra och kan ses som lite trevligare i våra svenska ögon. Tekniken är dock densamma.

Anna säger: Min snart 2,5-åriga är lugn och snäll dagtid när han är hemma med mig och sitt yngre syskon, men när pappan kommer hem efter jobbet och när de äldre halvsyskonen kommer på helgerna så blir han sjövild. Han skriker, river ner saker, hoppar i soffan etc. Vad kan det bero på och vad ska vi göra?

Anne-Lie Arrefelt säger: Det är säkert ett sätt att få uppmärksamhet. dels från pappan som inte varit hemma, dels när konkurrensen ökar. Han måste få bli sedd och hörd, men även lära sig vänta på sin tur. Han behöver hjälp och struktur, men även sin del av uppmärksamheten. Det kan vara bra att pappan tar en liten rutin med pojken , ger honom full uppmärksamhet en kvart, tjugo minuter eller så. Den stunden ska han även ha när halvsyskonen är hos er.

Pia säger: Har en son på 3,5 år som får RIKTIGT HEMSKA utbrott, när han inte får som han vill.han kan stå och skrika och skaka så han blir helt svettig. Grannarna måste tro att vi misshandlar, han kan få utbrotten i affären, ja överallt, fast inte lika ofta längre(tack olov).Hur får man slut på detta? Han får inte som han vill, vi är rätt hårda med honom. På dagis kan han också få utbrott, inget hjälper, det går inte att prata honom till rätta. HJÄLP!!!

  Anne-Lie Arrefelt säger: Sök gärna hjälp på BUP för att utröna om det är något större problem. Annars är det bara att fortsätta med att lära honom att han inte vinner något på utbrotten. Låt honom rutinmässigt få små motgångar - han får inte välja det ena och det andra. Öva på att låta honom ta detta. Låt honom inte styra bara för att det är enklast! Tveka dock inte att utröna om det finns någon större frustration som ligger bakom.

MrMister säger: Är det någonsin tillåter att lägga hand på sitt barn om det provocerar en riktigt mycket? MrMr

  Anne-Lie Arrefelt säger: Nej, det är det inte. det är bara ens egna tillkortakommanden som gör att man slår ett barn. Däremot ska man inte vara rädd att ta i sina barn, om de behöver lugnas kan man hålla fast, eller lyfta bort om de slår ett annat barn osv. Våga vara fysisk! Håll i utan att göra illa.

Gunsan säger: Hej! har en dotter som blir 5 i juli. Nu är det så att hon har börjat härmas. Ibland är det rättså skoj, men efter ett tag så blir det jobbigt. vad ska man säga till barnet för att det ska kunna förstå?

Anne-Lie Arrefelt säger: När du inte orkar negligera längre - tala om det. ”Sluta härma mig, för annars får du gå till ditt rum. Jag blir irriterad”.

säger: Vad göra, och var på vägen har man misslyckats när man blir kallad kärringjävel av sin åttaåring?

  Anne-Lie Arrefelt säger: Man ska inte at för allvarligt på uttrycket. Du behöver inte alls ha misslyckats! Hon eller han har hört uttrycket och vill se hur du reagerar. Ta till de medel som krävs - inget lördagsgodis, tv-program, veckopeng osv - för att få barnet att sluta. Var lugn och tydlig, tala om att du inte accepterar det beteendet. Ett tryggt barn testar gränserna hemma! markera tillbaka vad som händer då.

Hellen säger: Min dotter fyller 4 i september och vi matar henne fortfarande med gröt till frukost. Hon kan äta lite själv men slutar efter 5-6 tuggor. Jag vill inte sätta hårt mot hårt då hon riskerar att gå till dagis utan frukost. Vad gör jag ? Tid har vi, men 1 timme är väl nog ?

  Anne-Lie Arrefelt säger: Låt aldrig matsituationen bli en otrevlig situation. Låt henne lägga upp lite gröt, som hon själv äter upp. Prova även att föreslå andra frukostalternativ. Sätt inte hårt mot hårt, det ska vara trevligt. Får hon välling på morgonen, testa att halvera den och försök ge henne bara frukost. Men 5-6 tuggor är ju bättre än inget!

Alexxa säger: Vår son är 5 år, på dagis hade han bara helt plötsligt sagt till fröken att han fått en örfil av oss. Men det har aldrig hänt och vi är helt förtvivlade över att han sagt så. Varför hittar ett barn på sådana här saker.? Dagiset tror nu att vi misshandlar vår son och har uttryckt sin oro.

Anne-Lie Arrefelt säger: Barn har fantasier och det vet dagis om - men de har anmälningplikt när det gäller alla såna här historier. Vänd på det - tänk om det hade varit ett misshandlat barn, då hade det ju varit bra att dagis reagerade. Jag tror inte att det blir någon utredning på ett enstaka tillfälle.

Moderator säger: Chattet är slut! Tack till Anne-Lie Arrefelt och alla som chattade!