Sanningen om supermorsan

Aftonbladets Belinda Olsson följde Sofia Wistam och lille Texas en dag på jobbet

Foto: Malin Arnesson
Kändismamman, babyn - och barnflickan. Therese tar hand om Texas, 8 månader, medan Sofia Wistam skriver manus inför inspelningen av Fame Factory.
RELATIONER

De hinner knappt föda barn förrän de är tillbaka i rampljuset.

De framgångsrika kändismammorna glittrar ikapp med sina barn på tidningen Mamas omslag.

Men är det så enkelt som det verkar för glamourmödrarna?

Aftonbladets Belinda Olsson följde Sofia Wistam under inspelningen av ”Fame Factory”, när hon hade med sig sin son Texas, 8 månader.

Foto: Malin Arnesson
Smink på axeln? Nej, det är snor eller spya, skrattar Sofia.

Jag erkänner att jag inte kan låta bli att störa mig på dem. Det känns som de är i varenda föräldratidning eller söndagsbilaga, med ett omättligt behov av att visa upp sina perfekta karriärer och bebisar. Som om någon går på att det är så där perfekt ...

Våren 2004 stod Sofia Wistam höggravid i direktsändningen av Fame Factory och bara några månader efter förlossningen ledde hon finalen på dokusåpan Kvarteret. När vi träffas är hon mitt inne i sex intensiva inspelningsveckor av Fame Factory. Hon pendlar mellan Stockholm och Skövde/Skara med sin son Texas, 8 månader, och barnflickan Therese.

10.00 Hotellet, Skövde

Vad hade jag väntat mig? En diva i päls, med ungen på höften och mobilen fastklistrad vid örat, med stort amerikaniserat leende och ett ”livet är uuuuunderbart”? Nej, i stället sitter Sofia osminkad och nersjunken i hotellrummets soffa. Hon tittar trött på medan Texas, killen med de stora bruna ögonen, charmar mig.

– Han är så mammig just nu. Det kanske är åttamånaders-ångesten. Jag har läst om det i Anna Wahlgrens bok.

Medan Texas försöker äta upp telefonluren förklarar Sofia sitt schema för mig, men jag är tappad efter bara några sekunder. ”En vecka här ? en natt i Stockholm ? två inspelningsdagar ? alla barnen samtidigt ? Kid hos sin pappa och Sindy hos sin pappa då ?”

Sofia Wistams liv är ett strukturerat kaos som hon har järnkoll på.

– Jag önskar att jag kunde nöja mig med att vara mammaledig men jag är en väldigt rastlös person. Med Kid, min äldsta, var jag i och för sig helt mammaledig i sex månader. Men med min dotter Sindy satt jag i redigeringen när hon var bara fem dagar gammal, hennes pappa var inte föräldraledig alls. Det funkade jättebra att ha med henne.

10.30

Texas börjar bli grinig. Sofia reser sig och går bort till miniköket för att göra i ordning gröt.

Skulle det inte vara enklare att lämna Texas med sin pappa så kan du jobba ifred?

Sofia ler lite snett.

– Jovisst, om han var pappaledig så ? Han kommer i och för sig vara pappaledig i tre månader från och med maj. Och sedan kommer han börja ta onsdagar och lördagar när det är inspelning, för det är lättare för mig att få vara själv då.

Jag undrar hur många av kändismorsorna som har det så: att ungen är med överallt delvis för att pappan inte är föräldraledig, men inte pratar om det för att det stör den perfekta bilden. Men Sofia Wistam är förvånansvärt ärlig.

– Min man är vd på en amerikansk reklambyrå. Han skulle få sparken om han tog ut lång pappaledighet. Men jag har ju inte pressat honom heller ?

Men då har ni värderat ditt jobb som mindre viktigt än hans?

– Fast jag arbetar ju också. Men jag kan ju ha med Texas. Han kan inte det. Men jag ska inte ljuga, det hade varit jätteskönt om han var pappaledig. Samtidigt tror jag att tjejer har en tendens att ta över, till exempel på nätterna. Jag är nog väldigt mycket ett kontrollfreak. Jag tar gärna över ?

Om TV 3 plötsligt sa att du inte fick ha med Texas på jobbet, vad skulle du göra då?

– Då skulle han få stanna hemma. Direkt!

Sofia ser bestämd ut.

– Samtidigt, nu blir det ju att man gör allt i stället. Jobbar OCH är den som tvättar och städar. Vad var det som hände ??

11.45

Barnflickan Therese knackar på dörren och Sofia ser lite lättad ut. Äntligen kan hon börja göra sig i ordning.

Bakom varje framgångsrik kändismamma står det alltså – en barnflicka ..?

– Jag kan inte låtsas att jag är odödlig.

Betalar du vitt?

– Jag gick via arbetsförmedlingen. Nästan hela min lön går bort till att betala henne.

13.00 Skara

Barnflickan går ut en promenad med en sovande Texas medan Sofia vant går runt och hejar på alla i teamet. Hon stannar en stund hos kostymören och synar de olika klädalternativen till kvällens sändning. Jag tänker att det här ändå är en väldigt soft tillvaro. Bli ompysslad och duttad med, medan barnflickan kan ta ens barn när det blir gnälligt eller vill sova. Fast Sofia håller inte helt med.

– Det är ett helvete i bland, jag tänker inte ljuga om det ? Jag kan inte fokusera riktigt på jobbet när Texas är med utan tänker hela tiden på honom då.

14.00

Texas har fått på sig hörselskydd och sitter i mammas knä och tittar på repetitionerna.

Hur delar du och din man, och de andra barnens pappor upp dagislämning, tvätt och städning hemma?

– Orup och Anders är väldigt flexibla och hjälpsamma om jag måste jobba. Magnus håller hårt på att inte arbeta sent så han kommer ofta hem vid femtiden och han går oftast upp på morgonen också. Dagislämning delar vi på. Tvättning har blivit min roll men städningen delar vi på.

15.00

Sofia sitter i sminklogen. Hon mumlar tyst repliker ur manuset för sig själv. Barnflickan och Texas kommer in och så fort Texas får syn på sin mamma börjar han gnälla och blir inte nöjd förrän han sitter i hennes knä.

Hur får du jobb och barn att gå ihop, förutom barnflicka?

– Jag är en ja-tänkare. Det handlar om disciplin. Och man måste sänka alla ribbor man har. Men jag vet ju att jag inte jobbar i gruvan. Tv 3 är väldigt bra på att tillmötesgå mig, jag kan ta senare tåg så att jag kan lämna på dagis, och mycket förarbete kan jag göra hemma.

15.30

Texas är tillbaka i sminklogen efter att ha blivit matad av barnflickan.

– Käkade han bra? undrar Sofia

– Ja, nästan allt.

– Hur mycket?

– Lite i botten kvar bara.

– Och efterrätten?

– Ja.

Sofias mobil piper.

– Jag får mms från min man som är i fjällen och åker skidor.

16.30

Texas ligger och sover i vagnen och Sofia byter om. Hon är extra nöjd med sina ursnygga svarta högklackade ”Sex and the city”-skor, Manolo Blahniks.

17.00 Repetitioner

En studioman fixar till Sofias mikrofon. Den ska dras genom ett avancerat kedjesystem som håller ihop klänningens bara rygg. Samtidigt vill barnflickan ha Sofias uppmärksamhet.

– Det är något fel med framhjulet, titta!

– Jaja, allt går att lösa, mumlar Sofia och granskar hjulet samtidigt som hon försöker få på sig mikrofonen.

18.20

Sofia går runt i morgonrock över kvällens klänning i matsalen. Hon mosar lite potatis och majs. Texas sitter nöjt i famnen.

18.30

Sofia får sista putsen i sminklogen. Hon har något vitt på axeln, jag pekar,

– Du har lite smink på axeln.

– Nä, det är snor eller spya.

19.00 Showen

Publiken klappar förtjust händerna när Sofia kommer in på scen och vant värmer upp dem. ”Vilken snygg klänning” ? ”vilken humor hon har” ? viskas det beundrande bland publiken och jag tänker att det är värsta belöningen. Att mitt i småbarnsträsket få stå där och glittra och bli uppskattad.

23.00

Efter tre timmars inspelning är Sofia tillbaka på hotellet och bäddar ner Texas i spjälsängen. I morgon ska de åka med 09.45-tåget tillbaka till Stockholm. Där väntar en ”trött tonåring och en femåring som sprakar av energi”. Om två dagar är det Skövde igen.

– Jag kommer vakna upp en dag som 60-åring och undra vad som hände. Men mitt liv är toppen. Bästa mannen. Bästa barnen. Bästa jobbet. Resten löser sig.

Läs mer

Tidigare artiklar i serien

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM