Är det svårare med provrörsbefruktning om man är överviktig?

Överläkare Göran Westlander svarade på läsarans frågor

RELATIONER

Tovalisa: Hej Göran. Jag har fått diagnosen PCO, har ingen egen ägglossning, och går på behandling hos mitt landsting. Jag har ätit 4 kurer Pergotime, och enbart reagerat positivt med äggossning på en utav kurerna. Hur ska vi gå vidare med min behandling då jag hört att man helst inte ska äta dessa mer än 6 månader i taget? Vad är nästa naturliga steg då Pergotimet inte verkat efter förväntan?

Göran Westlander: Nästa steg är sk gonadotropinstimulering, dvs en mer avancerad ägglossningsstimulering med hjälp av sprutor. IVF behandling kan också vara ett alternativ.

: Hej, om passage i äggledarna är förhindrad/äggledarna skadade, vilken metod anväds då om man behöver hjälpa naturen på traven? Om man redan har ett barn, vad får man för hjälp av landstinget och vad får man bekosta själv? Tack på förhand! / Cina

Göran Westlander: Provrörsbefruktning (IVF) är den metod som rekommederas vid äggledarskada. Har du redan barn får behandling ske på privat klinik. Ett behandlingsförsök kostar mellan 15-25000 kr.

Hanna: Jag undrar om man har stopp eller några problem med äggledarna, vad har man för allternaiv då?

Göran Westlander: Vid äggledarproblem är provrörsbefruktning (IVF) den metod som rekommenderas.

Thalis: Hej! Vilka chanser finns det för PCO patienter att bli mammor genom IVF?

Göran Westlander: PCO patienter har normalt en mycket god förekomst av ägg varför behandling lämpar sig väl. Vissa PCO patienter lider dock av övervikt. I dessa fall är viktnedgång viktigt inför behandling

Lillamolntuss: Hej! Hur ser statistiken ut för barn nr 2? Vi lyckades på första IVF försöket och har tre små raringar kvar i frysen.

Göran Westlander: Prognosen för att någon av dessa raringar skall implanteras efter upptining är goda om du blivit gravid och fått barn tidigare. Din egen ålder är viktig för prognosen.

39 år kvinna: Jag och min man har just misslyckats med vår 4e ICSI. Totalt har vi fått 9 befruktade ägg tillbaka men inte en tillstymmelse till graviditet. Varför? Finns det något annat man kan göra? Donatorinsemination? Äggdonation?

Göran Westlander: Svår fråga då jag inte vet så mycket om er. Prognosen att lyckas sjunker med stigande ålder och med antal misslyckade försök. Tror man att din äggkvalite' är nedsatt så är äggdonation ett behandlingsalternativ.

Pcostjej: Är PCO ärvtligt?

Göran Westlander: Ja.

laktosfri: Hej

Jag har haft två sena missfall. och nu har dom kommit fram till att jag har försvagad livmoderhals. Dom överväger cerklage till nästa gång. Vad innebär det? risker m.m.

Göran Westlander: Cerklage är en typ av tråd som man syr fast så högt upp i livmodershalsen som möjligt under relativt tidig graviditet. Detta för att hindra att livmoderhalsen öppnar upp sig för tidigt. Riskerna för komplikationer är små men beror givetvis på läkarens erfarenhet. Tråden plockas därefter bort före förlossning i den mån man föder vaginalt.

My: Har man svårare att lyckas med IVF om man har 10 kilos övervikt?

Göran Westlander: Ja. Även risken för missfall och komplikationer under graviditet är ökad hos överviktiga patienter.

: Hej. Min man har lågt antal spermier. Finns det något han kan göra för att försöka öka antalet spermier? Kost, motion etc.?

Göran Westlander: I princip inte, i det fall han lever ett normalt liv utan droger, exposition av kända substanser så som läkemedel eller kemiska substanser som man vet är skadligt för spermieproduktionen.

Emma: Hej! Jag undrar om det är svårare att bli gravid då man har oregelbunden mens? Och har det ngn betydelse om man äter astamediciner? Äter Becotide, Zyrlex och Ventoline vid akuta behov.

Göran Westlander: Vid oregelbunden mens är det svårt att förutse när ägglossning sker. Detta kan dock testas med hjälp av ägglossningstest som köps på apoteket. Astma medicinering vid akuta behov har ingen negativ effekt för att uppnå graviditet.