Är det fel att vilja ha sovrummet ifred?

RELATIONER

Min sambo har fem barn sedan tidigare, de är hos oss varannan helg. Jag har en son sedan tidigare som är jämngammal med hans minsta, så vissa helger har vi sex barn hos oss.

Jag har sagt att jag skulle vilja ha vårt sovrum för oss själva, det vill säga inga barnlekar därinne. Dessutom sover den ena pojken i vår dubbelsäng tillsammans med pappa (då jag jobbar natt). Pojken är 12 år. Är det för mycket begärt av mig att vilja ha ett rum av fem rum som vårt privata?

Undrande

Hej! Jag tycker det låter alldeles utmärkt att ni kommer överens om att ert sovrum är ert privata vuxenrum. När man har små barn måste någon av de vuxna finnas tillgänglig hela tiden. Vill man då ha sovrummet som eget får man följa med de små tillbaka och natta om dem när de kommer.

Det gäller att hitta bra trygga system för mys och umgänge.

Den tolvåriga sonen som sover med pappa då du inte är hemma får ni tillgodose på något annat sätt. Han har kanske ett större behov av sin pappa än vad som uppfylls och i vardagen är det ju oftast full fart, speciellt i flerbarnsfamiljer.

Prata alla tillsammans om hur ni vill ha det. Förklara att du behöver en frizon där du kan ladda om. Löser ni det på ett bra sätt så är detta något ungdomarna tar med sig i vuxenlivet och senare i sin föräldraroll. Lycka till!

Nanny AnneLie