Smartare barn – tack vare datorn

”De lär sig läsa snabbare nu än tidigare år”

Foto: Ulf Höjer
Lär sig engelska Viggo, 8, och Sander, 4, gillar att spela data. Viggo spelar helst på sajten ”Runes cape”. ”Den är på engelska, så jag har lärt mig flera ord”, berättar Viggo.
RELATIONER

Släng ABC-boken.

Köp en dator.

Så lär du ditt barn att läsa snabbt.

Får den norske pedagogikprofessorn Arne Trageton som han vill är de traditionella läseböckernas tid förbi.

I de skolor som följer hans metod lär sig barnen att läsa genom att skriva på dator. Först i andra eller tredje klass börjar de skriva för hand.

– Det är mycket enklare att skriva på datorn. Att skriva för hand bromsar skrivglädjen eftersom finmotoriken oftast inte räcker till för barnen. Särskilt för pojkarna, säger Arne Trageton till Aftonbladet.

Innehållet viktigast

Att börja skriva på dator gör att barnen kan fokusera på innehållet i stället för att ödsla kraft på skriva fina bokstäver. När barnen lärt sig forma ord får de skriva berättelser om saker som intresserar dem.

– Det är mycket bättre än ABC-böcker. En bok kan aldrig tillfredsställa barn på olika nivåer och med skilda intressen. Bra skolbibliotek är bättre än läseböcker, säger Arne Trageton.

En utvärdering som gjordes för två år sedan visar att barnen som lärt sig skriva på dator hade lättare att lära sig läsa än de som fått traditionell undervisning. De hade också kommit ett år längre i sitt skrivande.

”Stor skillnad”

Metoden sprider sig nu snabbt i svenska skolor. Det senaste året har Arne Trageton haft ett 50-tal kurser i hela landet där mer än 5 000 lärare deltagit.

Eva Ericsson, lågstadielärare på Tjörn, var en av de första i Sverige som anammade Tragetons idéer fullt ut.

Hon är mycket nöjd med resultatet.

– Det är en stor skillnad. Mina elever skriver långa berättelser trots att de bara gått ett år i skolan. Förr när eleverna skrev för hand blev berättelserna väldigt korta. De har kommit väldigt mycket längre än tidigare årgångar, säger Eva Ericsson.

Så lär sig barnen skriva

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM